Szarlotka sypana
Wczoraj odwiedziła mnie moja siostra. Na tą okazję przetestowałam przepis Aciri i nie zawiodłam się ! :)
Nie spodziewałam się cudów po prostocie wykonania a efekt okazał się wręcz spektakularny. Mega pyszna szarlotka, bajecznie prosta, szybka i nie wymagająca chyba żadnych skomplikowanych zdolności kulinarnych. Jestem nią zachwycona! A na dodatek te warstwy jabłek i delikatny spód . Moja ULUBIONA szarlotka !
Zdecydowanie polecam!
Składniki (tortownica 26 cm):
(zrobiłam w szklanej głębszej formie do tarty)
1 i 1/2 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon (do smaku)
3/4 szklanki cukru
ok 150 g zimnego masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Suche składniki wymieszać ze sobą i podzielić na 3 równe części. Tortownicę wysmarować masłem (dno wyłożyłam papierem do pieczenia) i na spód wysypać 1/3 suchych składników. Wyłożyć połowę startych jabłek, wyrównać je i posypać cynamonem. Posypać drugą częścią suchych składników. Wyłożyć pozostałe jabłka, posypać cynamonem i wysypać ostatnie suche składniki. Na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła. Piec w 180 stopniach około 60 minut (w przypadku użycia tradycyjnej tortownicy polecam podłożyć jakieś naczynie pod spód, co zapobiegnie przypaleniu się wyciekającego soku).
Życzę SMACZNEGO! :)
A na koniec jeszcze mały prezencik. W sobotę przygotowałyśmy u mamy mały prezencik dla wujka z okazji imienin. Niespodziewanie pojawił się również grzybek prosto z lasu przyniesiony przez szwagra. Prezentował się pięknie :) Oto zdjęcia:
Miłego dnia!
Nie spodziewałam się cudów po prostocie wykonania a efekt okazał się wręcz spektakularny. Mega pyszna szarlotka, bajecznie prosta, szybka i nie wymagająca chyba żadnych skomplikowanych zdolności kulinarnych. Jestem nią zachwycona! A na dodatek te warstwy jabłek i delikatny spód . Moja ULUBIONA szarlotka !
Zdecydowanie polecam!
Składniki (tortownica 26 cm):
(zrobiłam w szklanej głębszej formie do tarty)
1 i 1/2 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon (do smaku)
3/4 szklanki cukru
ok 150 g zimnego masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Suche składniki wymieszać ze sobą i podzielić na 3 równe części. Tortownicę wysmarować masłem (dno wyłożyłam papierem do pieczenia) i na spód wysypać 1/3 suchych składników. Wyłożyć połowę startych jabłek, wyrównać je i posypać cynamonem. Posypać drugą częścią suchych składników. Wyłożyć pozostałe jabłka, posypać cynamonem i wysypać ostatnie suche składniki. Na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła. Piec w 180 stopniach około 60 minut (w przypadku użycia tradycyjnej tortownicy polecam podłożyć jakieś naczynie pod spód, co zapobiegnie przypaleniu się wyciekającego soku).
Życzę SMACZNEGO! :)
A na koniec jeszcze mały prezencik. W sobotę przygotowałyśmy u mamy mały prezencik dla wujka z okazji imienin. Niespodziewanie pojawił się również grzybek prosto z lasu przyniesiony przez szwagra. Prezentował się pięknie :) Oto zdjęcia:
Wyszła przepiękna! I jakie ładne wyraźne warstwy:)
OdpowiedzUsuńDzieki za ten przepis :)
Usuńuwielbiam :) również robię :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWidzę ,że grzybobranie też się udało :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie podana i na pewno smaczna :).
OdpowiedzUsuńRobiłam ale mi nie wyszła:( to było ze 2 lata temu
OdpowiedzUsuńŁazi za mną ten przepis na sypaną szarlotkę, ale jakoś do tej pory nie odważyłam się go zastosować, Twoje zdjęcia mnie przekonują ,że warto, przepis wrzucam do kajecika w kompie, serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńale zielone zdjęcia, taaakie pozytywne! :)
OdpowiedzUsuńteż wiele słyszałam o niej zalet, ale jeszcze nie robiłam.. patrząc na twoje zdjęcia baaardzo żałuję!
Polecam ! ;)
UsuńSzarlotkę -zawsze :-))
OdpowiedzUsuńPyszności :)) uwielbiam szarlotki :))
OdpowiedzUsuńRównież lubię tą szarlotkę, dokładnie z tych samych powodów co Ty. Zachwyca prostotą i smakiem, a u Ciebie również pięknym podaniem ;)
OdpowiedzUsuńZnowu pieczone jabłka ;p fuuu ja nie lubię ;) choć wygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńeee tam ;) pyszne sa , musisz sie przekonac :)
Usuńpiękne zdjęcia:) szarlotka doskonała:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, uwielbiam tego rodzaju cista:)
OdpowiedzUsuń