Drożdżowy kwiat maku :) World Bread Day
W związku z dzisiejszym Światowym Dniem Chleba postanowiłam coś upiec, może trochę odbiega od tematyki chociaż uważam, że drożdzówka to też chleb... tylko taki na słodko :)
Po kilkukrotnym przeanalizowaniu przepisu u Wisły i Gatity postanowiłam stworzyć swoją własną bułę :)
Tak oto powstała moja niedoskonała ale bardzo smaczna bułka drożdzowa z makiem.
Drożdzowy kwiat maku
10 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
60 g rozpuszczonego masła
2 jajka
250 g maki pszennej luksusowej do ciast drozdzowych
250 g jasnej maki orkiszowej
1 łyżeczka soli
Na początku robimy rozczyn. Do ciepłego mleka (pół szklanki) dodajemy drożdze, łyżeczkę cukru i trzy łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie wszystkie pozostałe składniki ciasta( pozostałe mleko, rozpuszczone masło, jajka, mąka, sól) należy wymieszać i wyrobić dokładnie ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Wyrobione zostawić do wyrośnięcia aż prawie podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na cztery części i wałkować je na okrągłe placki o średnicy około 30 cm. Placki posmarować równymi porcjami nadzienia i układać jeden na drugim. Czwartego, górnego placka nie smarujemy nadzieniem. Kwiat formować metodą pokazaną w tym filmie.
Co do kwestii nadzienia , ja użyłam gotowej masy makowej dostępnej chyba w każdym większym sklepie, firmy Bakalland.
Mój kwiat nie wyszedł idealny bo przesadziłam z nadzieniem, dlatego pamiętajcie aby nie nakładać za dużo :)
Smacznego:)
mogę wpaść? Ale tak seerio! Właśnie cierpię na niedostatek maku, a to jest booooooooooooskie!
OdpowiedzUsuńOczywiscie :) Zapraszam :) Mam podać adres? :) - > kierunek Rzeszów . Serdecznie pozdrawiam
UsuńWygląda PRZEPYSZNIE!!!:):)
OdpowiedzUsuńi takie wlasnie jest :)) Polecam
UsuńWspaniała propozycja. Piękny kwiat!
OdpowiedzUsuńkurcze, jakbym miała więcej czasu na pewno bym się skusiła żeby to cudo upichcić ;)
OdpowiedzUsuńMak, drożdżowe...zapachniało już świątecznie, pysznie.
OdpowiedzUsuńPiękny kwiat na WBDay!
OdpowiedzUsuńWow, jaki fajny kształt! Lubię takie oryginalne wypieki :D
OdpowiedzUsuńWspaniały! Ja też upiekłam!
OdpowiedzUsuńZapraszam do wspólnego gotowania na moim blogu. Przepisem miesiąca w październiku są jesienne zupy. Twoja prezentuje się świetnie
http://codojedzenia.pl/czas-na-jesienne-zupy-i-przepis-miesiaca/
Pozdrawiam serdecznie
Wygląda cudnie normalnie :)) Extra kształt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo ;) jest mi niezmiernie miło
Usuńwspaniały :) i z makiem! też mam na niego ochotę :D
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny wypiek!
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam z makiem, pysznie :)
OdpowiedzUsuńWow :) ale piękny wypiek :)
OdpowiedzUsuńThat looks so beautiful, amazing. It is too nice to eat. ;-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.
A ja się cieszę, gdy w ogóle jakąś kulkę upiekę. Piękne!
OdpowiedzUsuńwyszła pięknie- nie narzekaj:)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem! Ja to bym sobie życzyła takich "nieidealnych" wypieków jak Twój ;)
OdpowiedzUsuńAleż Ci pięknie wyszło :)
OdpowiedzUsuńz makiem, najlepiej!
OdpowiedzUsuńNa bogato :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ja za makiem w wersji na słodko w ogóle nie przepadam, za to szarlotka z poprzedniego posta narobiła mi smaka!
OdpowiedzUsuńmm same pyszności a ja nic w domu nie mam słodkiego:(
OdpowiedzUsuńZapraszam na letmelook.blogspot.com,miło będzie jak wpadniesz :)
kiedyś muszę się z nim zmierzyć:)
OdpowiedzUsuńPychota:)
OdpowiedzUsuń