Ciasto marchewkowe
Cześć :)
Zakładam że większość z Was ogląda programy o tematyce kulinarnej tj. Ugotowani, Masterchef , czy nawet dawniej serial "Przepis na życie" - z którego mam przepis na genialną zupę krem z marchwi - ale o tym może następnym razem.
Dzisiaj zrobię tzw. kopiuj-wklej ze strony Ugotowani z małymi modyfikacjami. Otóż znajduje się tam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe autorstwa pani Agnieszki Meissner, który naprawde serdecznie polecam. Wypróbowałam na sobie i rodzinie :D ( a nawet na sąsiadach) ;) , Wszystkim BARDZO SMAKOWAŁO :)
CIASTO MARCHEWKOWE
org. Cynamonowa impresja z dalekiej północy
Zakładam że większość z Was ogląda programy o tematyce kulinarnej tj. Ugotowani, Masterchef , czy nawet dawniej serial "Przepis na życie" - z którego mam przepis na genialną zupę krem z marchwi - ale o tym może następnym razem.
Dzisiaj zrobię tzw. kopiuj-wklej ze strony Ugotowani z małymi modyfikacjami. Otóż znajduje się tam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe autorstwa pani Agnieszki Meissner, który naprawde serdecznie polecam. Wypróbowałam na sobie i rodzinie :D ( a nawet na sąsiadach) ;) , Wszystkim BARDZO SMAKOWAŁO :)
CIASTO MARCHEWKOWE
org. Cynamonowa impresja z dalekiej północy
Składniki:
- 200 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 4/5 szklanki oleju roślinnego (nie cała szklanka)
- 4 jajka
- 270 g mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli (pół)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 marchwie starte na grubej tarce (ok 400g)
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Cukier, kakao i olej ubijamy razem
mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Powoli dodajemy mąkę z
przyprawami, a następnie marchewkę i orzechy. Ciasto
przelewamy do okrągłej formy (średnica 24 cm) i pieczemy w piekarniku w
temperaturze 175°C ok. 45 minut.
Polewa
Składniki:
- 60 g margaryny
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g serka typu kanapkowy
Sposób przygotowania:
Do margaryny dodajemy cukier puder i
ucieramy obydwa składniki tak, aby się ze sobą połączyły. Dodajemy
cukier waniliowy oraz serek i dalej ucieramy na gładką masę tak, aby nie
powstały grudki (ok. 5-7 minut). Ciasto smarujemy polewą, posypujemy
płatkami migdałowymi i kroimy na trójkątne kawałki. Każdą porcję
przystrajamy połową truskawki z szypułką. Na talerzyku do każdego
kawałka ciasta dodajemy kleksik polewy z umoczoną w nim całą truskawką.
Ciasta marchwiowe są świetne, bardzo je lubię. To także wygląda niesamowicie zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń