Ciasto marchewkowe

Cześć :)

Zakładam że większość z Was ogląda programy o tematyce kulinarnej tj. Ugotowani, Masterchef , czy nawet dawniej serial "Przepis na życie" - z którego mam przepis na genialną zupę krem z marchwi - ale o tym może następnym razem.

Dzisiaj zrobię tzw. kopiuj-wklej ze strony Ugotowani z małymi modyfikacjami. Otóż znajduje się tam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe autorstwa pani Agnieszki Meissner, który naprawde serdecznie polecam. Wypróbowałam na sobie i rodzinie :D ( a nawet na sąsiadach) ;) , Wszystkim BARDZO SMAKOWAŁO :)

CIASTO MARCHEWKOWE

org. Cynamonowa impresja z dalekiej północy




Składniki:
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4/5 szklanki oleju roślinnego (nie cała szklanka)
  • 4 jajka
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli (pół)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 marchwie starte na grubej tarce (ok 400g)
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Cukier, kakao i olej ubijamy razem mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Powoli dodajemy mąkę z przyprawami, a następnie marchewkę i orzechy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy (średnica 24 cm) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175°C ok. 45 minut.

Polewa
Składniki:
  • 60 g margaryny
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g serka typu kanapkowy
Sposób przygotowania:
Do margaryny dodajemy cukier puder i ucieramy obydwa składniki tak, aby się ze sobą połączyły. Dodajemy cukier waniliowy oraz serek i dalej ucieramy na gładką masę tak, aby nie powstały grudki (ok. 5-7 minut). Ciasto smarujemy polewą, posypujemy płatkami migdałowymi i kroimy na trójkątne kawałki. Każdą porcję przystrajamy połową truskawki z szypułką. Na talerzyku do każdego kawałka ciasta dodajemy kleksik polewy z umoczoną w nim całą truskawką.

Komentarze

  1. Ciasta marchwiowe są świetne, bardzo je lubię. To także wygląda niesamowicie zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty