Drożdżowy kwiat maku :) World Bread Day


W związku z dzisiejszym Światowym Dniem Chleba  postanowiłam coś upiec, może trochę odbiega od tematyki chociaż uważam, że drożdzówka to też chleb... tylko taki na słodko :)
Po kilkukrotnym przeanalizowaniu przepisu u Wisły i Gatity postanowiłam stworzyć swoją własną bułę :)
Tak oto powstała moja niedoskonała ale bardzo smaczna bułka drożdzowa z makiem.



Drożdzowy kwiat maku

10 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
60 g rozpuszczonego masła
2 jajka
250 g maki pszennej luksusowej do ciast drozdzowych
250 g jasnej maki orkiszowej
1 łyżeczka soli

Na początku robimy rozczyn. Do ciepłego mleka (pół szklanki) dodajemy drożdze, łyżeczkę cukru i trzy łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie wszystkie pozostałe składniki ciasta( pozostałe mleko, rozpuszczone masło, jajka, mąka, sól) należy wymieszać i wyrobić dokładnie ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Wyrobione zostawić do wyrośnięcia aż prawie podwoi swoją objętość.
Ciasto podzielić na cztery części i wałkować je na okrągłe placki o średnicy około 30 cm. Placki posmarować równymi porcjami nadzienia i układać jeden na drugim. Czwartego, górnego placka nie smarujemy nadzieniem. Kwiat formować metodą pokazaną w tym filmie.

Co do kwestii nadzienia , ja użyłam gotowej masy makowej dostępnej chyba w każdym większym sklepie, firmy Bakalland. 

Mój kwiat nie wyszedł idealny bo przesadziłam z nadzieniem, dlatego pamiętajcie aby nie nakładać za dużo :)






Smacznego:)

Announcing World Bread Day 2013 - 8th edition!

Komentarze

  1. mogę wpaść? Ale tak seerio! Właśnie cierpię na niedostatek maku, a to jest booooooooooooskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie :) Zapraszam :) Mam podać adres? :) - > kierunek Rzeszów . Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  2. Wspaniała propozycja. Piękny kwiat!

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, jakbym miała więcej czasu na pewno bym się skusiła żeby to cudo upichcić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mak, drożdżowe...zapachniało już świątecznie, pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jaki fajny kształt! Lubię takie oryginalne wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały! Ja też upiekłam!
    Zapraszam do wspólnego gotowania na moim blogu. Przepisem miesiąca w październiku są jesienne zupy. Twoja prezentuje się świetnie

    http://codojedzenia.pl/czas-na-jesienne-zupy-i-przepis-miesiaca/
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie normalnie :)) Extra kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały :) i z makiem! też mam na niego ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. dawno nie jadłam z makiem, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. That looks so beautiful, amazing. It is too nice to eat. ;-)

    Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja się cieszę, gdy w ogóle jakąś kulkę upiekę. Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pod wrażeniem! Ja to bym sobie życzyła takich "nieidealnych" wypieków jak Twój ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję :) ja za makiem w wersji na słodko w ogóle nie przepadam, za to szarlotka z poprzedniego posta narobiła mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  14. mm same pyszności a ja nic w domu nie mam słodkiego:(

    Zapraszam na letmelook.blogspot.com,miło będzie jak wpadniesz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kiedyś muszę się z nim zmierzyć:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty