12 stycznia 2016

Dzisiejszy chleb totalnie Was zaskoczy- nie potrzebuje wyrastania, wystarczy zmieszać kilka składników i wstawić do piekarnika. Proste? Proste ! Ale dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?! Jest to zdecydowanie propozycja dla zabieganych osób. Ogromnym atutem tego chlebka jest uniwersalność. Dodałam do niego ulubione ziarna i otrzymałam wspaniały bochenek chleba. 

Serdecznie polecam.


Chlebek bez wyrastania.
wg pomysłu Katriny 

SKŁADNIKI
foremka 12x22 cm

-2 szklanki ciepłej wody
-20g drożdży świeżych
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-5 łyżek płatków owsianych górskich
-0,5 kg mąki pszennej tortowej, (zmieszałam mąkę pełnoziarnistą z pszenna w proporcji 1:1)
-1 duża garść słonecznika łuskanego
-1 duża garść siemienia lnianego

- 1 garść żurawiny

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.

Powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym
Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
I gotowe :-)


P.S. Najlepiej smakuje z domowym dżemem truskawkowym :)


Jeśli jednak wolicie tradycyjne chleby, zapraszam do listy poniżej:

 Pszenny Chleb Oliwkowy
http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/10/pszenny-chleb-oliwkowy_4.html


Chleb mleczny z makiem
http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-mleczny-z-makiem.html


Chleb pszenno-krupczatkowy
http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/10/chleb-pszenno-krupczatkowy.html


Chleb orkiszowy ubijany
http://krzywakromeczka.blogspot.com/2015/02/chleb-orkiszowy-ubijany-piekarnia.html


Chleb pszenno-orkiszowy z maślanką
http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/08/chleb-pszenno-orkiszowy-z-maslanka.html


Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. mmm.. domowy chleb- uwielbiam! Za tą pierwszą ciepłą kromkę, za zapach podczas pieczenia.. cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały bochen i w dodatku bardzo prosty, coś dla mnie bo wiecznie mi brak czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pysznie ten chlebek wygląda. Piekliśmy w tamtym tygodniu też taki, domowy, ale roboty znim było full imowilam, z echcoiaz pyszny i pachnial to wiecej nie zrobie :D ale teraz.. po przejrzeniu Twojego przepisu nie jestem przekonana, czy wytrwam w postanowieniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyprobuj koniecznie. Niewiele z nim pracy, wystarczy zmieszac składniki i wstawić do piekarnika. :)

      Usuń
  4. Bez wyrabiania? To coś i dla mnie wyjatkowego, chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki już masz duży dorobek domowego "piekarzenia", gratuluję, ostatni chleb jest dla zabieganych, smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyśmienici. kiedyś tez piekłam chleb teraz tylko Młodemu piekę kukurydziany ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super prosty przepis wlasnie dzis wypróbowałam niestety po wyjęciu chleba z piekarnika dość mocno opadł. Co może być przyczyna? Piekłam chleb chwilkę dłużej, prawie godzinę (ze względu na mój piekarnik)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, może za szybko wyciagnelas chleb z piekarnika, albo dodalas zbyt dużo ziaren? Nigdy nie miałam problemów z tym chlebem. Mam nadzieję że chociaż smak rekompensuje nieudany wypiek :-(

      Usuń

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended


Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl