Chleb bez wyrastania
Dzisiejszy chleb totalnie Was zaskoczy- nie potrzebuje wyrastania, wystarczy zmieszać kilka składników i wstawić do piekarnika. Proste? Proste ! Ale dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?! Jest to zdecydowanie propozycja dla zabieganych osób. Ogromnym atutem tego chlebka jest uniwersalność. Dodałam do niego ulubione ziarna i otrzymałam wspaniały bochenek chleba.
Serdecznie polecam.
Chlebek bez wyrastania.
wg pomysłu Katriny
SKŁADNIKI
foremka 12x22 cm
-2 szklanki ciepłej wody
-20g drożdży świeżych
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-5 łyżek płatków owsianych górskich
-0,5 kg mąki pszennej tortowej, (zmieszałam mąkę pełnoziarnistą z pszenna w proporcji 1:1)
-1 duża garść słonecznika łuskanego
-1 duża garść siemienia lnianego
- 1 garść żurawiny
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym
Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
I gotowe :-)
P.S. Najlepiej smakuje z domowym dżemem truskawkowym :)
Jeśli jednak wolicie tradycyjne chleby, zapraszam do listy poniżej:
Smacznego :)
Serdecznie polecam.
Chlebek bez wyrastania.
wg pomysłu Katriny
SKŁADNIKI
foremka 12x22 cm
-2 szklanki ciepłej wody
-20g drożdży świeżych
-2 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-5 łyżek płatków owsianych górskich
-0,5 kg mąki pszennej tortowej, (zmieszałam mąkę pełnoziarnistą z pszenna w proporcji 1:1)
-1 duża garść słonecznika łuskanego
-1 duża garść siemienia lnianego
- 1 garść żurawiny
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym
Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor.
I gotowe :-)
P.S. Najlepiej smakuje z domowym dżemem truskawkowym :)
Jeśli jednak wolicie tradycyjne chleby, zapraszam do listy poniżej:
Pszenny Chleb Oliwkowy
Chleb mleczny z makiem
Chleb pszenno-krupczatkowy
Chleb orkiszowy ubijany
Chleb pszenno-orkiszowy z maślanką
mmm.. domowy chleb- uwielbiam! Za tą pierwszą ciepłą kromkę, za zapach podczas pieczenia.. cudo! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwspaniały bochen i w dodatku bardzo prosty, coś dla mnie bo wiecznie mi brak czasu :)
OdpowiedzUsuńciesze sie i bardzo dziekuje :)
Usuńależ pysznie ten chlebek wygląda. Piekliśmy w tamtym tygodniu też taki, domowy, ale roboty znim było full imowilam, z echcoiaz pyszny i pachnial to wiecej nie zrobie :D ale teraz.. po przejrzeniu Twojego przepisu nie jestem przekonana, czy wytrwam w postanowieniu ;)
OdpowiedzUsuńwyprobuj koniecznie. Niewiele z nim pracy, wystarczy zmieszac składniki i wstawić do piekarnika. :)
UsuńPiękne chlebki!
OdpowiedzUsuńdziekuje :)
UsuńBez wyrabiania? To coś i dla mnie wyjatkowego, chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńJaki już masz duży dorobek domowego "piekarzenia", gratuluję, ostatni chleb jest dla zabieganych, smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienici. kiedyś tez piekłam chleb teraz tylko Młodemu piekę kukurydziany ;)
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis wlasnie dzis wypróbowałam niestety po wyjęciu chleba z piekarnika dość mocno opadł. Co może być przyczyna? Piekłam chleb chwilkę dłużej, prawie godzinę (ze względu na mój piekarnik)
OdpowiedzUsuńWitam, może za szybko wyciagnelas chleb z piekarnika, albo dodalas zbyt dużo ziaren? Nigdy nie miałam problemów z tym chlebem. Mam nadzieję że chociaż smak rekompensuje nieudany wypiek :-(
Usuń