Chleb pszenno-orkiszowy z maślanką

Dziś na szybko wrzucam przepis na mój ulubionek chleb ... własnie świeżo wyciągnięty z piekarnika , pachnie bosko :)
Przepis z Boron appetit :)

Smacznego :)



Wszystkie składniki muszą być w temp.pokojowej

SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej Typ 2000 (ciemna)
szklanka maślanki
szklanka ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
35 g drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru do rozczynu
4 łyżki ciepłego mleka
2 płaskie łyżeczki soli
garść ziaren słonecznika
garść pestek dyni



Drożdże rozkruszam w garnuszku, zalewam ciepłym mlekiem, posypuję cukrem. Zasypuję łyżką mąki pszennej i odstawiam na ok. 15 minut, aż rozczyn ruszy.
W misce łączę obie mąki z solą i ziarnami. Wlewam spienione drożdże, maślankę i 1/4 szklanki wody. Mieszam do połączenia składników. A następnie dokładnie wyrabiam ręką. Dolewam powoli resztę wody na wyczucie. Ciasto musi być miękkie i wolne, a nie zbite i twarde. Na koniec dodaję oliwę z oliwek i ponownie zagniatam.
Formuję ciasto na kształt kulki tudzież placka i przekładam do naoliwionej miski.
Posypuję mąką i przykrywam ściereczką dość szczelnie miskę z ciastem. Ciasto powinno tak leżeć przez ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ważne, by miało ciepło.
Kiedy ciasto urośnie przekładam do formy podłużnej (keksówki). Dokładnie i równomiernie wygładzam, by ładnie rosło. Ciasto odstawiam do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 210 stopni z termoobiegiem. Po nagrzaniu wstawiam na dolną półkę piekarnika naczynie z wodą.


Po wyrośnięciu piekę 10 minut w temp. 210 stopni, a potem 35 minut w temperaturze zmniejszonej do 160 stopni.
Po upieczeniu uchylam piekarnik i czekam 10 minut. Wyjmuję chleb, ostukuję keksówkę nożem i wykładam świeżo upieczony chleb na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Pozdrawiamy :))

Komentarze

  1. oo.. ale pięknie wyrósł! :)
    Zjadłabym taki, bo z mąką orkiszową nie miałam za wiele do czynienia :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny ten chlebek, muszę wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczny bochen chleba, kanapki z nim to pewna przyjemność:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie!
    Wpraszam się na degustację...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo mój chlebek ;) Ciesze się, ze się udał. Mogę prosić o fotkę na email? Zamieszcze za zgodą na Fan Page!

    Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja odkąd Pan Poślubiony w delegacji w ogóle nie mam weny i ochoty gotować :( ale chlebek przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiadam na pytanie o ogórki:
    My ich nie pasteryzowałyśmy, ale można spróbować. Choć nie wiem jak to wpłynie na ogórki, które są świeże.
    Daj znać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm wyglada świetnie ;d Pyszota:*

    zapraszam;d

    OdpowiedzUsuń
  9. ile ml wody i maslanki bo ro wazne przy pieczeniu chleba, szklanka szklance nie rowna wolalabym w ml

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty