Chleb mleczny z makiem


W sam raz na Świąteczny Stół ! :)

Delikatny, mięciutki chlebek , idealny w ten Świąteczny Czas . Serdecznie POLECAM :)

Chleb mleczny z makiem (przepis pochodzi stąd)

Składniki
450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
200 ml letniego mleka
2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 10 g drożdzy świeżych rozpuszczonych w kilku łyżkach wody)
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 łyżki maku

Wykonanie.
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z 2 łyżkami maku. Dodajemy drożdże, cukier i sól.
Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po kilku minutach powinno
osiągnąć formę elastycznej kuli. Jeśli ciasto lepi się do rąk, należy podsypać jeszcze mąką.

Formujemy okrągły bochenek z ciasta i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1h i 45 minut w ciepłym miejscu.

Po wyrośnięciu chleba, nacinamy go ostrym nożem z wierzchu.
Do powstałych szczelin wsypujemy mak.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, z opcją góra+dół. Chleb pieczemy 25 minut, następnie
zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut. Upieczony chleb będzie rumiany.
Przed podaniem studzimy chleb na kuchennej kratce.

Smacznego 

Komentarze

  1. z makiem <3
    Wszystko, co z makiem to kooocham :D
    Pięknie ukształtowany i wyrośnięty! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje ten chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Dziewczyny. Chleb jest bardzo delikatny i zdecydowanie go polecam ;) ja na pewno upieke go takze w Swieta.

      Usuń
  3. piękny chlebuś :) cudnie okrągły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ach te rowki, ile uroku mu dodały!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka skórka chrupiąca. Chlebek jest piękny !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty