Chleb mleczny z makiem
W sam raz na Świąteczny Stół ! :)
Delikatny, mięciutki chlebek , idealny w ten Świąteczny Czas . Serdecznie POLECAM :)
Chleb mleczny z makiem (przepis pochodzi stąd)
Składniki
450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
200 ml letniego mleka
2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 10 g drożdzy świeżych rozpuszczonych w kilku łyżkach wody)
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 łyżki maku
Wykonanie.
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z 2 łyżkami maku. Dodajemy drożdże, cukier i sól.
Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po kilku minutach powinno
osiągnąć formę elastycznej kuli. Jeśli ciasto lepi się do rąk, należy podsypać jeszcze mąką.
osiągnąć formę elastycznej kuli. Jeśli ciasto lepi się do rąk, należy podsypać jeszcze mąką.
Formujemy okrągły bochenek z ciasta i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1h i 45 minut w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu chleba, nacinamy go ostrym nożem z wierzchu.
Do powstałych szczelin wsypujemy mak.
Do powstałych szczelin wsypujemy mak.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, z opcją góra+dół. Chleb pieczemy 25 minut, następnie
zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut. Upieczony chleb będzie rumiany.
zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut. Upieczony chleb będzie rumiany.
Przed podaniem studzimy chleb na kuchennej kratce.
Smacznego
z makiem <3
OdpowiedzUsuńWszystko, co z makiem to kooocham :D
Pięknie ukształtowany i wyrośnięty! :)
pięknie się prezentuje ten chlebuś :)
OdpowiedzUsuńDzieki Dziewczyny. Chleb jest bardzo delikatny i zdecydowanie go polecam ;) ja na pewno upieke go takze w Swieta.
Usuńpiękny chlebuś :) cudnie okrągły!
OdpowiedzUsuńale super!
OdpowiedzUsuńpiękny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńach te rowki, ile uroku mu dodały!:)
OdpowiedzUsuńJaka skórka chrupiąca. Chlebek jest piękny !
OdpowiedzUsuń