Masło z avocado

Dzisiaj przedstawiam Wam niezwykłe masełko. Bardzo zdrowe dzięki zawartym w nim mikroelementom, przeciwutleniaczom, kwasom omega-3 itd...Pokochałam avocado miłością (mam nadzieję) odwzajemnioną. Nawet mój mąż zaczyna się do niego przekonywać. Ostatnio zapytał : Co będziesz robiła z tego zielonego ? :) Musimy popracować nad nazewnictwem :D Nie to, że się nie zna, ale po prostu nigdy tego nie kupowałam, więc jest to w zupełności usprawiedliwione zachowanie. 

Jak już napisałam , dzisiaj masełko wypatrzone na blogu Kingi Paruzel. Przypomina trochę guacamole tylko bez papryczek. Nie przepadam za ostrymi przyprawami, sosami itp, dlatego bardzo posmakowało mi to masełko i będę je robiła częściej . :)

Polecam!

Składniki:

1 awokado

sok z 1/3 cytryny*

¼ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

1. Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.

2. Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.

 Uwaga! Nie przesadzcie z cytryną :)

*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.

Do masła z avocado można  dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.

Smacznego:)

Komentarze

  1. Uwielbiam i często zajadam na śniadanie.
    A Meksykanie używają awokado właśnie zamiast masła.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam awokado... takie masełko musi być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie jeszcze z dodatkiem czosnku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie i zachęcająco, zaraz sobie to masełko zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy zieloną alternatywę dla masła :)
    Ja do masła na bazie awokado dodaję jeszcze liście szpinaku, natkę pietruszki, czosnek i bazylię i olej / taka wersja na bogato :):):) /
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam avocado :):)


    http://cudownyslub.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Własnie słyszłam już o tym maśle. Zastanawiam się tylko czy stosuje sie je jak zwykłe masło? Bułka, ser, szynka i będzie smacznie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci szczerze, że mi najbardziej smakuje chleb z samym masłem, ale myślę, że z wędliną i pomidorkiem może być niczego sobie :)

      Usuń
  8. Robię to masło, bardzo lubię białe pieczywo posmarowane awokado, a dużą zaletą jest to,że można zrobić je w kilka minut , zawsze na świeżo.Bywa ,że dodam mały ząbek czosnku i wtedy nic mi do szczęścia nie brakuje.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam :) samo zdrowie! i jaki ma cudny kolorek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam już przepis na majonez z awokado, teraz dopiszę do niego Twoje masełko. Piękny zielony kolor poprawi samopoczucie, do tego smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie jakiś nowy wpis? Tylko bez awokado już, proszę :P

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam, to moje uzależnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kiedys nie wiedziałam jak TO można jeść,a teraz uwielbiam awokado! :) pasta wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie niedawno robiłam, ale jadłam sama...:(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty