Masło z avocado
Dzisiaj przedstawiam Wam niezwykłe masełko. Bardzo zdrowe dzięki zawartym w nim mikroelementom, przeciwutleniaczom, kwasom omega-3 itd...Pokochałam avocado miłością (mam nadzieję) odwzajemnioną. Nawet mój mąż zaczyna się do niego przekonywać. Ostatnio zapytał : Co będziesz robiła z tego zielonego ? :) Musimy popracować nad nazewnictwem :D Nie to, że się nie zna, ale po prostu nigdy tego nie kupowałam, więc jest to w zupełności usprawiedliwione zachowanie.
Jak już napisałam , dzisiaj masełko wypatrzone na blogu Kingi Paruzel. Przypomina trochę guacamole tylko bez papryczek. Nie przepadam za ostrymi przyprawami, sosami itp, dlatego bardzo posmakowało mi to masełko i będę je robiła częściej . :)
Polecam!
Składniki:
1 awokado
sok z 1/3 cytryny*
¼ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
1. Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.
2. Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.
Uwaga! Nie przesadzcie z cytryną :)
*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.
Do masła z avocado można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.
Smacznego:)
Uwielbiam i często zajadam na śniadanie.
OdpowiedzUsuńA Meksykanie używają awokado właśnie zamiast masła.
uwielbiam awokado! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam awokado... takie masełko musi być świetne!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie jeszcze z dodatkiem czosnku:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i zachęcająco, zaraz sobie to masełko zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo:)
UsuńLubimy zieloną alternatywę dla masła :)
OdpowiedzUsuńJa do masła na bazie awokado dodaję jeszcze liście szpinaku, natkę pietruszki, czosnek i bazylię i olej / taka wersja na bogato :):):) /
Pozdrawiam serdecznie
Też jadamy podobnie:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam avocado :):)
OdpowiedzUsuńhttp://cudownyslub.blogspot.com/
Własnie słyszłam już o tym maśle. Zastanawiam się tylko czy stosuje sie je jak zwykłe masło? Bułka, ser, szynka i będzie smacznie???
OdpowiedzUsuńPowiem Ci szczerze, że mi najbardziej smakuje chleb z samym masłem, ale myślę, że z wędliną i pomidorkiem może być niczego sobie :)
UsuńRobię to masło, bardzo lubię białe pieczywo posmarowane awokado, a dużą zaletą jest to,że można zrobić je w kilka minut , zawsze na świeżo.Bywa ,że dodam mały ząbek czosnku i wtedy nic mi do szczęścia nie brakuje.:)
OdpowiedzUsuńmniam :) samo zdrowie! i jaki ma cudny kolorek!
OdpowiedzUsuńWidziałam już przepis na majonez z awokado, teraz dopiszę do niego Twoje masełko. Piękny zielony kolor poprawi samopoczucie, do tego smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńGdzie jakiś nowy wpis? Tylko bez awokado już, proszę :P
OdpowiedzUsuńno juz juz :))
UsuńŚwietny pomysł!!! :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, to moje uzależnienie :)
OdpowiedzUsuńkiedys nie wiedziałam jak TO można jeść,a teraz uwielbiam awokado! :) pasta wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie niedawno robiłam, ale jadłam sama...:(
OdpowiedzUsuń