9 stycznia 2014

Dacie wiarę, że dzisiaj po raz pierwszy jadłam awokado?! Kupiłam je kilka dni temu, miałam pewien pomysł ale gorzej z realizacją. Mój mąż się wkurzał, że znowu kupiłam coś co prawdopodobnie trafi do kosza. O NIE! zarzekałam się ! Tylko z czym to się je?
Poszperałam, pomyślałam..."a może na początek coś prostego, żeby rozpoznać smak, aromat." W sieci można znaleźć ogromne ilości sałatek z awokado i bardzo często pojawia się dodatek jajka. No to może jajecznica? Takie przepisy też są, ależ oczywiście... i Ameryki raczej nie odkryłam, ale poznałam nowy ZACHWYCAJĄCY smak awokado. Bardzo mi posmakowało, jestem skłonna powiedzieć, iż będzie to teraz jeden z moich ulubionych smaków. Bardzo mi odpowiada jego nienarzucający się smak, delikatność, miękki miąższ. Pycha :)




Inspiracji szukałam tutaj:

Składniki, 1 porcja:

1/2 dojrzałego awokado
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
2 jajka
sól  i pieprz


Dodatki: pieczywo z masłem, sałatka z pomidorków koktajlowych z cebulką, sok z pomarańczy

Wykonanie:
Awokado przekroić na pół. Miąższ z jednej połówki pokroić na kawałeczki. Posypać szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. Pomidorki przekroić na połówki, dodać pokrojoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Pieczywo posmarować masłem.
Na patelni rozgrzać masło i wbić jajka, lekko posolić. Drewnianą szpatułką delikatnie przemieszać jajka, tak aby pozostały w większych kawałkach, ale były ścięte zarówno białka jak i żółtka. Pod koniec smażenia dodać awokado ze szczypiorkiem, delikatnie zamieszać. Jajecznicę wyłożyć na talerz i podawać z pomidorkami, pieczywem oraz sokiem pomarańczowym.

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Ooo.. ja na 1szy raz jadłam w cieście; ) smaaakowało; ) drugi raz w pascie na słodko-nieeee :(

    No to teraz będzie mój 3 i zrobię go właśnie z jajecznica! Podoba mi się bardzo ten pomysł:) super!
    A mąż się nie zna:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znac po degustacji ;) jest naprawde pysznie

      Usuń
  2. Do awokado trzeba się przyzwyczaić:) mi za pierwszym razem nie smakowało, a teraz jem po prostu łyżeczką, bez żadnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak awokado uwielbiam i jadam przynajmniej raz w tygodniu :) z jajecznicą jeszcze nie próbowałam :) pyszne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam, jak wiele lat temu, kiedy u nas jeszcze awokado nie było dostępne,
    tata mojej koleżanki przywiózł ten przysmak z zagranicy;)
    i z całą jej rodziną próbowaliśmy to cudo, traktując jak zwykły owoc;)
    Bez smaku, konsystencja masła, fuj!
    Wszyscy zgodnie przyznali, że jest niejadalne;)
    A wystarczyła odrobina soli;))
    Ale kto to wiedział!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jajecznica z awokado? Na to bym nie wpadła, ale chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended


Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl