Jajecznica z awokado
Dacie wiarę, że dzisiaj po raz pierwszy jadłam awokado?! Kupiłam je kilka dni temu, miałam pewien pomysł ale gorzej z realizacją. Mój mąż się wkurzał, że znowu kupiłam coś co prawdopodobnie trafi do kosza. O NIE! zarzekałam się ! Tylko z czym to się je?
Poszperałam, pomyślałam..."a może na początek coś prostego, żeby rozpoznać smak, aromat." W sieci można znaleźć ogromne ilości sałatek z awokado i bardzo często pojawia się dodatek jajka. No to może jajecznica? Takie przepisy też są, ależ oczywiście... i Ameryki raczej nie odkryłam, ale poznałam nowy ZACHWYCAJĄCY smak awokado. Bardzo mi posmakowało, jestem skłonna powiedzieć, iż będzie to teraz jeden z moich ulubionych smaków. Bardzo mi odpowiada jego nienarzucający się smak, delikatność, miękki miąższ. Pycha :)
Inspiracji szukałam tutaj:
Składniki, 1 porcja:
1/2 dojrzałego awokado
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
2 jajka
sól i pieprz
Dodatki: pieczywo z masłem, sałatka z pomidorków koktajlowych z cebulką, sok z pomarańczy
Wykonanie:
Awokado przekroić na pół. Miąższ z jednej połówki pokroić na kawałeczki. Posypać szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. Pomidorki przekroić na połówki, dodać pokrojoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Pieczywo posmarować masłem.
Na patelni rozgrzać masło i wbić jajka, lekko posolić. Drewnianą szpatułką delikatnie przemieszać jajka, tak aby pozostały w większych kawałkach, ale były ścięte zarówno białka jak i żółtka. Pod koniec smażenia dodać awokado ze szczypiorkiem, delikatnie zamieszać. Jajecznicę wyłożyć na talerz i podawać z pomidorkami, pieczywem oraz sokiem pomarańczowym.
Smacznego :)
Poszperałam, pomyślałam..."a może na początek coś prostego, żeby rozpoznać smak, aromat." W sieci można znaleźć ogromne ilości sałatek z awokado i bardzo często pojawia się dodatek jajka. No to może jajecznica? Takie przepisy też są, ależ oczywiście... i Ameryki raczej nie odkryłam, ale poznałam nowy ZACHWYCAJĄCY smak awokado. Bardzo mi posmakowało, jestem skłonna powiedzieć, iż będzie to teraz jeden z moich ulubionych smaków. Bardzo mi odpowiada jego nienarzucający się smak, delikatność, miękki miąższ. Pycha :)
Inspiracji szukałam tutaj:
Składniki, 1 porcja:
1/2 dojrzałego awokado
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
2 jajka
sól i pieprz
Dodatki: pieczywo z masłem, sałatka z pomidorków koktajlowych z cebulką, sok z pomarańczy
Wykonanie:
Awokado przekroić na pół. Miąższ z jednej połówki pokroić na kawałeczki. Posypać szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. Pomidorki przekroić na połówki, dodać pokrojoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Pieczywo posmarować masłem.
Na patelni rozgrzać masło i wbić jajka, lekko posolić. Drewnianą szpatułką delikatnie przemieszać jajka, tak aby pozostały w większych kawałkach, ale były ścięte zarówno białka jak i żółtka. Pod koniec smażenia dodać awokado ze szczypiorkiem, delikatnie zamieszać. Jajecznicę wyłożyć na talerz i podawać z pomidorkami, pieczywem oraz sokiem pomarańczowym.
Smacznego :)
Interesujący pomysł.
OdpowiedzUsuńOoo.. ja na 1szy raz jadłam w cieście; ) smaaakowało; ) drugi raz w pascie na słodko-nieeee :(
OdpowiedzUsuńNo to teraz będzie mój 3 i zrobię go właśnie z jajecznica! Podoba mi się bardzo ten pomysł:) super!
A mąż się nie zna:D
Daj znac po degustacji ;) jest naprawde pysznie
UsuńDo awokado trzeba się przyzwyczaić:) mi za pierwszym razem nie smakowało, a teraz jem po prostu łyżeczką, bez żadnych dodatków.
OdpowiedzUsuńo tak awokado uwielbiam i jadam przynajmniej raz w tygodniu :) z jajecznicą jeszcze nie próbowałam :) pyszne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńPamiętam, jak wiele lat temu, kiedy u nas jeszcze awokado nie było dostępne,
OdpowiedzUsuńtata mojej koleżanki przywiózł ten przysmak z zagranicy;)
i z całą jej rodziną próbowaliśmy to cudo, traktując jak zwykły owoc;)
Bez smaku, konsystencja masła, fuj!
Wszyscy zgodnie przyznali, że jest niejadalne;)
A wystarczyła odrobina soli;))
Ale kto to wiedział!
Jajecznica z awokado? Na to bym nie wpadła, ale chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuń