Mielone z mozzarellą
Przeglądając gazety z witryny sklepowej natknęłam się na magazyn "Gotuj krok po kroku". Na okładce widniały zachęcające mielone. Już wiecie co było dalej? :)
Żadna filozofia~~do mielonych dodać mozzarellę i czerwoną cebulę a jak fajnie podkręca smak :).
Polecam!
Składniki:
500 g mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
2 jajka
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 bułka
3/4szkl. wody
1 kulka mozzarelli
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski włożyć czerstwą bułkę i podlać ją wodą, tak aby całkowicie namokła.
Do miski z mięsem i pokrojoną w kostkę białą cebulą dodać odciśniętą bułkę, jajko i trochę bułki tartej.
Mięso wyrobić ręką. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym (ja lubie) :)
Uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Po usmażeniu każdego kotlecika przekroić i spody ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na spodach położyć krążki czerwonej cebuli, plastry mozzarelli i wierzchy kotletów. Zapiekać do rozpuszczenia sera.
Smacznego :)
Żadna filozofia~~do mielonych dodać mozzarellę i czerwoną cebulę a jak fajnie podkręca smak :).
Polecam!
Składniki:
500 g mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
2 jajka
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 bułka
3/4szkl. wody
1 kulka mozzarelli
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski włożyć czerstwą bułkę i podlać ją wodą, tak aby całkowicie namokła.
Do miski z mięsem i pokrojoną w kostkę białą cebulą dodać odciśniętą bułkę, jajko i trochę bułki tartej.
Mięso wyrobić ręką. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym (ja lubie) :)
Uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Po usmażeniu każdego kotlecika przekroić i spody ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na spodach położyć krążki czerwonej cebuli, plastry mozzarelli i wierzchy kotletów. Zapiekać do rozpuszczenia sera.
Smacznego :)
to zapiekanie-zapewne czyni cuuuda! :)
OdpowiedzUsuńJak taki mały burger ;D
faktycznie pysznie się zapowiada :) będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuń