27 stycznia 2014

Dzisiaj coś nieskomplikowanego. Taka moja wersja pieczonych przysmaków przygotowywanych nie raz nie dwa w każdej (chyba) polskiej kuchni.
Udka wg tej receptury wychodzą bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne.


Smacznego :)

Składniki:
4 udka
cebula czerwona
por
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe

Przyprawy:
papryka słodka
zioła prowansalskie
tymianek
sól
(inne wg. uznania)
oliwa z oliwek


Wykonanie:
Mięso myjemy, ściągamy skórę. Marynujemy w przyprawach z odrobiną oliwy z oliwek. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojoną w plastry marchewką, porem, pietruszką i czerwoną cebulą. Dodatkowo 2 ząbki czosnku, liść laurowy.
Pieczemy pod przykryciem ok 60 min w temp.200 C. Od czasu od czasu 'podlewamy' wytworzonym się podczas pieczenia sosem.

Polecam !

P.S. Na zdjęciach nie widać marchewki , ponieważ ułożyłam ją na dnie naczynia.


14 komentarzy:

  1. Skóra jest najlepsza, po co ją ściągać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością niejeden potwierdzi,że skóra jest smaczna, ale ja też zdejmuję, po co jeść dodatkowe kalorie w takiej postaci, czy nie lepiej zjeść większą porcję tego prostego, smacznego dania?

      Usuń
    2. Ja zawsze sciagam skórke, tutaj co prawda widac na zdjeciu że tego nie uczyniłam ,ale po upieczeniu się jej pozbyłam ;)

      Usuń
  2. Zdejmowanie skóry po upieczeniu to znacznie lepszy pomysł niż przed pieczeniem. Skóra chroni przecież mięso przed utratą soków, czyli bez niej mięso traci najlepsze smaki. Chyba że pieczemy, dusimy je pod przykryciem. Przynajmniej ja tak robię - kiedyś opowiedział mi o tym zawodowy kucharz i trzymam się tego. Poza tym przepis smakowity i do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo widzisz, wczesniej o tym nie pomyslalam . Dziekuje za dobra rade :)

      Usuń
    2. ja też ściągam po upieczeniu:)

      Usuń
  3. Pozwól, że się poczęstuję :]
    Wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, ja też zgłodniałam :) takie obiady są zawsze u mojej mamy.

    OdpowiedzUsuń
  5. już dawno nie jadłam takich udek, aż mi przyszła na nie ochota :) PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie przyrządzone mięso :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie to danie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń

Subskrypcja

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended

Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl