Zakwas na barszcz czerwony

To ostatni dzwonek aby 'nastawić' zakwas na świąteczny barszczyk. W tym roku robię go po raz pierwszy. Po zapoznaniu się z literaturą przedmiotu zdecydowałam się na dodanie kwasu z ogórków kiszonych . Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)


Składniki:
5 burakow,
2 l wody przegotowanej,
2 łyzki soli spożywczej do przetworów,
6 zabkow czosnku,
łyzka kwasu z ogórków.

Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Studzimy.
Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy do czystego słoika wraz z ząbkami czosnku. Zalewamy taką ilością przegotowanej wody, aby przykryła buraki. Dodajemy kwas z ogórków. Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką
Po kilku dniach( 4-5) klarowny zakwas przelewamy do butelek. Można go przechowywać w lodówce ok 10 dni.

Komentarze

  1. O kurczak.. :O coraz częściej widzę na niego przepis! Powiedz mi jak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny bedzie z niego barszczyk:D

    OdpowiedzUsuń
  3. też jestem baardzo ciekawa tego jak smakuje. najchętniej to bym spróbowała !!!!
    podpisała: Fanka barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ją już czuje magie świat w tych wszystkich przygotowaniach ..no i oczywiście ją także uwielbiam barszczyk;)

      Usuń
  4. Emuś zrób świąteczne pierniczki i zamieść przepis. Chciałabym zrobić, ale wolę jak ktoś pierwszy przetestuje :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Barszczu nie ma u mnie bez zakawsu buraczanego.
    Ale jeszcze chwilę i go nastawię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Słój z zakwasem buraczanym i na naszym kuchennym blacie staje zawsze przed świętami.

    OdpowiedzUsuń
  7. takie prawdziwy zakwas jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Może i ja bym zrobiła? Ale też bez sensu bo wigilia u rodziców...

    OdpowiedzUsuń
  9. zakwas wyjdzie pyszny :) a później barszczyk, już nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Barszczyk zrobiony na zakwasie najlepszy:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ tu u Ciebie świątecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj tak, potwierdzam, najlepszy jest barszcz czerwony na domowym zakwasie !

    OdpowiedzUsuń
  13. ZROBIŁAM BARSZCZ :) JEST CUDNY!! POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty