Zakwas na barszcz czerwony
To ostatni dzwonek aby 'nastawić' zakwas na świąteczny barszczyk. W tym roku robię go po raz pierwszy. Po zapoznaniu się z literaturą przedmiotu zdecydowałam się na dodanie kwasu z ogórków kiszonych . Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)
Składniki:
5 burakow,
2 l wody przegotowanej,
2 łyzki soli spożywczej do przetworów,
6 zabkow czosnku,
łyzka kwasu z ogórków.
Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Studzimy.
Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy do czystego słoika wraz z ząbkami czosnku. Zalewamy taką ilością przegotowanej wody, aby przykryła buraki. Dodajemy kwas z ogórków. Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką
Po kilku dniach( 4-5) klarowny zakwas przelewamy do butelek. Można go przechowywać w lodówce ok 10 dni.
Składniki:
5 burakow,
2 l wody przegotowanej,
2 łyzki soli spożywczej do przetworów,
6 zabkow czosnku,
łyzka kwasu z ogórków.
Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Studzimy.
Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy do czystego słoika wraz z ząbkami czosnku. Zalewamy taką ilością przegotowanej wody, aby przykryła buraki. Dodajemy kwas z ogórków. Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką
Po kilku dniach( 4-5) klarowny zakwas przelewamy do butelek. Można go przechowywać w lodówce ok 10 dni.
O kurczak.. :O coraz częściej widzę na niego przepis! Powiedz mi jak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńdowiemy się za kilka dni ;p :) Pozdrawiam.
Usuńświetny bedzie z niego barszczyk:D
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam ;)
Usuńteż jestem baardzo ciekawa tego jak smakuje. najchętniej to bym spróbowała !!!!
OdpowiedzUsuńpodpisała: Fanka barszczyku :)
Ją już czuje magie świat w tych wszystkich przygotowaniach ..no i oczywiście ją także uwielbiam barszczyk;)
UsuńPrzyda się! ; )
OdpowiedzUsuńEmuś zrób świąteczne pierniczki i zamieść przepis. Chciałabym zrobić, ale wolę jak ktoś pierwszy przetestuje :P
OdpowiedzUsuńBarszczu nie ma u mnie bez zakawsu buraczanego.
OdpowiedzUsuńAle jeszcze chwilę i go nastawię.
Słój z zakwasem buraczanym i na naszym kuchennym blacie staje zawsze przed świętami.
OdpowiedzUsuńtakie prawdziwy zakwas jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńMoże i ja bym zrobiła? Ale też bez sensu bo wigilia u rodziców...
OdpowiedzUsuńzakwas wyjdzie pyszny :) a później barszczyk, już nie mogę się doczekać :)
OdpowiedzUsuńBarszczyk zrobiony na zakwasie najlepszy:-)
OdpowiedzUsuńależ tu u Ciebie świątecznie;)
OdpowiedzUsuńoj tak, potwierdzam, najlepszy jest barszcz czerwony na domowym zakwasie !
OdpowiedzUsuńZROBIŁAM BARSZCZ :) JEST CUDNY!! POLECAM :)
OdpowiedzUsuń