Piernik z kawą inką

Dzisiaj w tematyce zbliżających się Świąt. Przepis na ten błyskawiczny i pyszny piernik dostałam od siostry. Głupio się przyznać ale swego czasu byłam uzależniona od Inki :) Może ciężko w to uwierzyć, ale kawy nie pijam ... no sporadycznie, raz na tydzień, czasami miesiąc , ale będąc jeszcze na studiach uwielbiałam napić się inki . I nie jest to post sponsorowany , po prostu bardzo odpowiada mi jej smak i zapach , dlatego jak usłyszałam że piernik jest z dodatkiem tego cudownego proszku, musiałam go mieć ! :)


Serdecznie polecam !

Składniki:

1,5 szkl mleka
1,5 szkl cukru
0,5 margaryny
0,5 lyzeczki przyprawy do piernika
3 łyżki kawy inki

Wszystko zagotowac a gdy wystygnie dodać
2 jajka ( ubite białka następnie żółtka)
2,5 szkl mąki
1,5 lyzeczki sody
2 łyżki kakao

Połączyć składniki. Na koniec do wyłożonej masy dodać smażone wiśnie. ( domowe wiśnie ze sloiczka)
Piec ok 45m w temp 180 C .
( przepraszam za słabe zdjęcia )


Piernik dodaje do akcji

Wigilijny Piernik 2013




Komentarze

  1. Pamiętam Twoje uzależnienie i Twój odwyk :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, kromeczce, bo u mnie się skończył:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja z głupoty się nauczyłam, no ale.. :D
    Super pomysł, to dodatkowy aromat dla piernika! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, takie piernikowe. Nie wpadłabym na to żeby dodać kawy Inki a rzeczywiście do wszelkich piernikowych wypieków pasuje.
    Super ! Do kawy w sam raz !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekę podobny od 40 lat ,korzystając z przepisu z odrywanych kartek kalendarza,
    bardzo smaczny, czasem zmieniam kawę inkę na prawdziwą

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł z tą inką :). Też się zabrałam ostatnio za piernika, bo już nie mogę się doczekać Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudny pierniczek :) takiego nie robiłam!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty