Scotch eggs
... czyli brytyjska potrawa w postaci smażonego na głębokim tłuszczu jajka na twardo zawiniętego w mielonym mięsie z dodatkiem przypraw oraz ziół, pokrytego panierką z bułki tartej.
Może nie robię ich specjalnie często ale pojawiają się w moim repertuarze imprezowym od czasu do czasu, dzisiaj chce się z Wami podzielić (niezwykle prostą) recepturą na te jajeczka :)
Składniki:
4 duże jajka
300 g wieprzowego mięsa mielonego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki
1 drobno posiekana zielona cebulka
sól
pieprz
mąka pszenna do obtoczenia jajek
1 rozbełtane jajko
bułka tarta do obtoczenia jajek w mięsnej otoczce
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Kiedy już wystygną obrać ze skorupek i opłukać. Mięso mielone przyprawić tymiankiem, pietruszką, solą, pieprzem (dosyć sporo pieprzu), dodać cebulkę. Wymieszać.
Podzielić na 4 równe części masę mięsną. Obtoczyć w mące jajka. Obsypać małą płaszczyznę mąką.
Spłaszczyć cienko każdą część mięsa na danej płaszczyźnie i uformować w mniej więcej owalny kształt.
Położyć jajko na środku mięsa. Obwinąć delikatnie mięsem dookoła, aby jajko było w całości zakryte.
Obtoczyć w jajku. Obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym oleju do momentu, kiedy nabiorą złocistej lub brązowej barwy, a mięso będzie całkowicie usmażone.
Voila' :)
znam je, jadłam nawet w UK, ale jakoś mi nie siadają..
OdpowiedzUsuńale podane pięknie! :)
Ale kolorowe:)
OdpowiedzUsuńależ one pięknie wyglądają :) aż nie mogę oczu oderwać :D
OdpowiedzUsuńA ja tak przyrządzone jajka podaję do żurku.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygladają
Faktycznie fajna przekąska na imprezy, zwłaszcza dla wielbicieli jajek =czyt. mój mąż:-))
OdpowiedzUsuńAle zdolna jesteś :) wyglądają super! Zrobię na jakąś imprezkę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Super to wygląda, apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjak to fantastycznie wygląda:) świetny pomysł:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takich jajkach... Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńOo jakie boskie jajka, że tak się wyrażę hheehe ja bym takie zrobiła na świeta wielkanocne ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, tylko takie schrupać :)
OdpowiedzUsuńojej to wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!!
OdpowiedzUsuńMoże i kalorycznie , ale za to jak pysznie !
OdpowiedzUsuń