7 listopada 2013



... czyli brytyjska potrawa w postaci smażonego na głębokim tłuszczu jajka na twardo zawiniętego w mielonym mięsie z dodatkiem przypraw oraz ziół, pokrytego panierką z bułki tartej.

Może nie robię ich specjalnie często ale pojawiają się w moim repertuarze imprezowym od czasu do czasu, dzisiaj chce się z Wami podzielić (niezwykle prostą) recepturą na te jajeczka :)

Składniki:
4 duże jajka
300 g wieprzowego mięsa mielonego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki
1 drobno posiekana zielona cebulka
sól
pieprz
mąka pszenna do obtoczenia jajek
1 rozbełtane jajko
bułka tarta do obtoczenia jajek w mięsnej otoczce
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Kiedy już wystygną obrać ze skorupek i opłukać. Mięso mielone przyprawić tymiankiem, pietruszką, solą, pieprzem (dosyć sporo pieprzu), dodać cebulkę. Wymieszać.
Podzielić na 4 równe części masę mięsną. Obtoczyć w mące jajka. Obsypać małą płaszczyznę mąką.
Spłaszczyć cienko każdą część mięsa na danej płaszczyźnie i uformować w mniej więcej owalny kształt.
Położyć jajko na środku mięsa. Obwinąć delikatnie mięsem dookoła, aby jajko było w całości zakryte.
Obtoczyć w jajku. Obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym oleju do momentu, kiedy nabiorą złocistej lub brązowej barwy, a mięso będzie całkowicie usmażone.


Voila' :)


14 komentarzy:

  1. znam je, jadłam nawet w UK, ale jakoś mi nie siadają..
    ale podane pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ one pięknie wyglądają :) aż nie mogę oczu oderwać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja tak przyrządzone jajka podaję do żurku.
    Bardzo smacznie wygladają

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie fajna przekąska na imprezy, zwłaszcza dla wielbicieli jajek =czyt. mój mąż:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale zdolna jesteś :) wyglądają super! Zrobię na jakąś imprezkę :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak to fantastycznie wygląda:) świetny pomysł:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o takich jajkach... Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oo jakie boskie jajka, że tak się wyrażę hheehe ja bym takie zrobiła na świeta wielkanocne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają, tylko takie schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Może i kalorycznie , ale za to jak pysznie !

    OdpowiedzUsuń

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended


Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl