Domowa maggi
Zostałam obdarowana sporą ilością świeżego, aromatycznego lubczyku. Jego zapach roznosił się po całym domu. Na jego bazie przygotowałam domową wersję maggi - która szczerze mówiąc - daje radę! :)
Jest bardzo wyrazista w smaku, przygotowana ze świeżych ziół i warzyw. Gotowy płyn polecam przelać do buteleczki typu 'sklepowa magga' - będzie łatwiejsza w dozowaniu.
Serdecznie polecam również domową kostkę rosołową oraz domową wersję wegety. :)
Domowa maggi
/Źródło: Miód i pieprz/
Składniki na uzyskanie ok 300 ml gotowej przyprawy
2 cebule
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera (albo kawałek korzenia)
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 g liści suszonego lubczyku (użyłam świeżego wraz z łodygami)
30 g cukru (2 łyżki)
40 g soli (2 łyżki)
5 g słodkiej papryki (1 łyżeczka)
5 g czosnku suszonego (1 łyżeczka)
5 g czarnego pieprzu (1 łyżeczka)
350-400 ml wody
Sposób przygotowania
Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera oraz lubczyk (jeśli mamy świeży, jeśli nie to suszony dodajemy później do wody.)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blachę z warzywami pozwalając im się przypiec (pamiętajmy przypiec nie spalić).
Następnie warzywa przekładamy do garnka,
zalewamy wodą dokładamy liść laurowy, zgniecione ziarna ziela
angielskiego, oraz liście lubczyku (jeśli dysponujemy suszonymi) i gotujemy na niewielkim ogniu, bez
przykrycia przez 30 minut, po czym wyłączamy palnik.
Całość przykrywamy i zostawiamy na płycie przez 2-3 godziny ( aby w tym czasie jak najwięcej aromatu z warzyw wniknęło do płynu).
Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając aby się nie przypalił dolewamy do niego odcedzony na sicie wywar i mieszając ponownie gotujemy przez pięć minut, dodając paprykę, czosnek, pieprz i sól.
Gorący przelewamy do słoika i szczelnie zamykamy. Przechowujemy do 2-3 miesięcy.
Podany zestaw przypraw możemy modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki.
Polecam !
Jest bardzo wyrazista w smaku, przygotowana ze świeżych ziół i warzyw. Gotowy płyn polecam przelać do buteleczki typu 'sklepowa magga' - będzie łatwiejsza w dozowaniu.
Serdecznie polecam również domową kostkę rosołową oraz domową wersję wegety. :)
Domowa maggi
/Źródło: Miód i pieprz/
Składniki na uzyskanie ok 300 ml gotowej przyprawy
2 cebule
2 łodygi selera (albo kawałek korzenia)
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 g liści suszonego lubczyku (użyłam świeżego wraz z łodygami)
30 g cukru (2 łyżki)
40 g soli (2 łyżki)
5 g słodkiej papryki (1 łyżeczka)
5 g czosnku suszonego (1 łyżeczka)
5 g czarnego pieprzu (1 łyżeczka)
350-400 ml wody
Sposób przygotowania
Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera oraz lubczyk (jeśli mamy świeży, jeśli nie to suszony dodajemy później do wody.)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blachę z warzywami pozwalając im się przypiec (pamiętajmy przypiec nie spalić).
Całość przykrywamy i zostawiamy na płycie przez 2-3 godziny ( aby w tym czasie jak najwięcej aromatu z warzyw wniknęło do płynu).
Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając aby się nie przypalił dolewamy do niego odcedzony na sicie wywar i mieszając ponownie gotujemy przez pięć minut, dodając paprykę, czosnek, pieprz i sól.
Podany zestaw przypraw możemy modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki.
Polecam !
Witam robiłam z podobnego przepisu i nie wiem jaki smak powinna mieć bo moja jest gorzkawa. Czy coś mogę jeszcze z nią zrobic? Za mało wody dałam?
OdpowiedzUsuńHmn ciężko powiedzieć, może rzeczywiście odrobinę wody. Moja smakuje prawie tak samo jak Maggie ze sklepu.
UsuńSorry, ale przecież maggi to po prostu wyciąg z lubczyku (a przynajmniej jako dominujący składnik), a tu jest go jak na lekarstwo (w sklepowych produktach maggipodobnych też jest go w śladowych ilościach, o ile w ogóle), więc jest to - z całym szacunkiem - przepis na przyprawę fix-ziołową, a nie na maggi... Mimo wszystko wypróbowałem i jest bardzo ciekawa, ale poza kolorem nie przypomina maggi... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twoja opinie. Może domowa Maggie ma inny smak z uwagi na brak" e dodatków ":) jest to taki wyciąg z warzyw i ziół, na pewno dużo zdrowszy niż sklepowy :)
Usuń