Domowa kostka rosołowa
Kostka lub pasta bulionowa jest do zrobienia w domu w bardzo prosty sposób. Zachęcam do gotowania na domowej paście. Macie pewność co trafia na wasze talerza a później do żołądka. Domowa pasta jest fajną opcją dla osób mających problem z ciągłym gotowaniem świeżego bulionu na zupę, sos itp.
Serdecznie polecam.
Domowa warzywna pasta bulionowa
Źródło: Kulinarne Przygody Gatity
Serdecznie polecam.
Domowa warzywna pasta bulionowa
Źródło: Kulinarne Przygody Gatity
Składniki:
4 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
3 g suszonych grzybów
20 ziaren czarnego pieprzu
kilka łodyżek świeżego lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
500 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
200 g pomidorów bez skórki
5 g czosnku
200 g soli morskiej
20 g oleju rzepakowego
70 ml wody
Wykonanie:
Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz
tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy
na drobne kawałeczki.Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie.
Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy
pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu raz na jakiś
czas, żeby się nie przypaliła. (około 2 godzin.) Następnie pastę jeszcze raz
blendujemy, żeby uzyskać gładką masę.
ooo.. a uwierzysz, że ja nigdy nie używałam żadnej kostki?! :O
OdpowiedzUsuńUdało mi się na szczęście, ale ten pomysł jest idealny dla tych, którzy ciągle posiłkują się kupną ;)
wow. zaliczasz sie pewnie do nielicznych :) ale tych 'pozytywnie' nielicznych :)) ja niestety nie raz nie dwa miałam z nią do czynienia, ale obecnie wszystko się zmieniło :)
UsuńJa teraz unikam kostek i innych cudów, bo rozszerzam małemu dietę :) ale taka zdrowa kostka brzmi super :) można też kupić coś takiego w rossmanie, ale drogo :)
OdpowiedzUsuńwarto zrobic samodzielnie. Polecam :)
UsuńA ja przyznaję się bez bicia, że dawniej używałam kostek, z biegiem lat mądrzałam kulinarnie i teraz korzystam wyłącznie z robionej w domu. Ostatnio dostałam cenny słoiczek od córki, a "kostkę" pastę robiła w najnowszym termomixie
OdpowiedzUsuńSerduszka pełne witamin bardzo sympatyczne...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiągle się przymierzam do ich zrobienia i na przymierzaniu się kończy;-)
OdpowiedzUsuńzrob zrob :) naprawde warto
UsuńGenialne rozwiązanie, tylko musze kupić formy na lód :D
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńCzy zamiast wody można użyć gotowego już rosołu?
OdpowiedzUsuńJasne że tak ;) będzie smaczniejsza :)
UsuńDzięki :)
UsuńPolecam się na przyszłość:)
Usuń