7 listopada 2015

Kostka lub pasta bulionowa jest do zrobienia w domu w bardzo prosty sposób. Zachęcam do gotowania na domowej paście. Macie pewność co trafia na wasze talerza a później do żołądka. Domowa pasta jest fajną opcją dla osób mających problem z ciągłym gotowaniem świeżego bulionu na zupę, sos itp. 
Serdecznie polecam. 



Domowa warzywna pasta bulionowa
Źródło: Kulinarne Przygody Gatity


Składniki:
4 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
3 g suszonych grzybów
20 ziaren czarnego pieprzu
kilka łodyżek świeżego lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
500 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
200 g pomidorów bez skórki
5 g czosnku
200 g soli morskiej
20 g oleju rzepakowego
70 ml wody


Wykonanie:
Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki.Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliła. (około 2 godzin.) Następnie pastę jeszcze raz blendujemy, żeby uzyskać gładką masę.


15 komentarzy:

  1. ooo.. a uwierzysz, że ja nigdy nie używałam żadnej kostki?! :O
    Udało mi się na szczęście, ale ten pomysł jest idealny dla tych, którzy ciągle posiłkują się kupną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow. zaliczasz sie pewnie do nielicznych :) ale tych 'pozytywnie' nielicznych :)) ja niestety nie raz nie dwa miałam z nią do czynienia, ale obecnie wszystko się zmieniło :)

      Usuń
  2. Ja teraz unikam kostek i innych cudów, bo rozszerzam małemu dietę :) ale taka zdrowa kostka brzmi super :) można też kupić coś takiego w rossmanie, ale drogo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja przyznaję się bez bicia, że dawniej używałam kostek, z biegiem lat mądrzałam kulinarnie i teraz korzystam wyłącznie z robionej w domu. Ostatnio dostałam cenny słoiczek od córki, a "kostkę" pastę robiła w najnowszym termomixie

    OdpowiedzUsuń
  4. Serduszka pełne witamin bardzo sympatyczne...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciągle się przymierzam do ich zrobienia i na przymierzaniu się kończy;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne rozwiązanie, tylko musze kupić formy na lód :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast wody można użyć gotowego już rosołu?

    OdpowiedzUsuń

Subskrypcja

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended

Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl