Kaszotto z kurczakiem i szparagami.
Witam Wam dzisiaj pysznym i zdrowym daniem ze szparagami. Przyznam, że jadłam je po raz pierwszy i moje wrażenia były dosyć mieszane, w smaku niewiele różnią się od zwykłej fasolki szparagowej i zapewne poza sezonem będę robiła to danie właśnie z fasolką, ale moja córcia wraz z mężem zachwycali się nimi.
Wypróbujcie to danie, naprawdę warto !
Kaszotto z kurczakiem i szparagami
/wg pomysłu Sandry/
- pęczek zielonych szparagów
- 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 600 ml gorącego bulionu drobiowego
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula posiekana w kosteczkę
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 60 ml białego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Smacznego:)
Wypróbujcie to danie, naprawdę warto !
Kaszotto z kurczakiem i szparagami
/wg pomysłu Sandry/
- pęczek zielonych szparagów
- 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 600 ml gorącego bulionu drobiowego
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula posiekana w kosteczkę
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 60 ml białego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Szparagi myjemy, odcinamy drewniane końcówki i kroimy je na ok 2 cm.
kawałki. W garnuszku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy
szparagi i gotujemy przez ok 6-7 min. Odcedzamy i odstawiamy.
Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i doprawiamy solą
oraz pieprzem. W garnuszku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Do
garnuszka wrzucamy cebulkę, podsmażamy chwilkę (dosłownie 1 minutkę).
Dodajemy kurczaka i podsmażamy chwilę, aż cebulka się zeszkli a kurczak
delikatnie zarumieni. Następnie do garnuszka dodajemy kaszę i podsmażamy,
cały czas mieszając, przez ok. 1-2 min.
Do garnuszka dodajemy wino, mieszamy i gotujemy, aż trunek całkowicie
odparuje. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, (po około 1/2
szklanki) dodajemy do kaszy bulion. Następną porcję dodajemy dopiero,
kiedy pierwsza się wchłonie w kaszę itd. Po około 15 minutach gotowania,
kiedy kasza będzie już ugotowana, dodajemy pokrojone i
ugotowane szparagi. Mieszamy.
Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.Smacznego:)
Kilka dni temu faszerowałam kurczaka zagrodowego kaszotto z piersiami kurczęcia i wątróbka drobiową. Było wyśmienite.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ze szparagami na które zaczął się sezon.
:) Ciesze się ze wróciłas :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuń