PASTA DO PIECZYWA Z TUŃCZYKA I AWOKADO /Źródło : klik/
2 puszki tuńczyka w oliwie (ok. 170 g każda)
1 dojrzałe awokado
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonych krążków chili
skórka otarta z limonki
sok z limonki
4 łyżki posiekanej kolendry
sól
świeżo zmielony pieprz
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w
kostkę. Obraną cebulę drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy. Wszystkie
składniki wkładamy do miski, mieszamy przy pomocy widelca, równocześnie
rozdrabniając tuńczyka i rozgniatając awokado. Przyprawiamy, w razie
potrzeby dolewamy więcej oliwy. Pastę podajemy z dobrym pieczywem
świeżym lub opieczonym.
Pyszna!
OdpowiedzUsuńZwlekać nie można wobec takiej uczty kulinarnej.
Wygląda tak cudownie! :)
OdpowiedzUsuńświetne smarowidło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasty i chętnie skorzystam z przepisu :D
OdpowiedzUsuńDokładnie o takiej paście myślałam ostatnio,mniam.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam! :)
OdpowiedzUsuńPołączenie jakie lubię :)
Wygląda bardzo smacznie i zdrowo, chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Angelina (Smaki Francji)