Ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia

Z okazji pierwszej wakacyjnej niedzieli, wizyty rodziny z Francji oraz trzydziestych już urodzin mojego.... męża, przygotowałam bardzo proste i nieskomplikowane ciasto z truskawkami. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy a przede wszystkim, nie musimy włączać piekarnika co jest jego wielkim atutem. Mocno czekoladowy spód, delikatne owoce w galarecie i bita śmietana z nutką mascarpone - czego chcieć więcej.
A dla mojego męża - Najlepszego mój Ty młodzieńcze :)


Ciasto z truskawkami i galaretką 
Źródło : / Kulinarne

Składniki

  • 200 g czekoladowych ciastek z nadzieniem (np. markizy)
  • 500 g truskawek (dodałam również maliny)
  • 2 galaretki
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kostek ciemnej czekolady

Wykonanie

Rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretek w gorącej wodzie, zmniejszamy jednak jej ilość do ok. 700 ml dla dwóch galaretek. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kwadratową formę o boku 20 cm wykładamy folią spożywczą i na dno wsypujemy pokruszone ciastka (łącznie z nadzieniem). Następnie układamy pokrojone w nieregularne kawałki truskawki. Galaretkę umieszczamy w lodówce i czekamy, aż zacznie tężeć. Gdy tak się stanie, delikatnie przelewamy ją na truskawki. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka już całkowicie stężeje, przygotowujemy krem. Serek, śmietankę, cukier puder i sok z cytryny ubijamy razem przez kilka minut, aż krem lekko zgęstnieje. Przekładamy go na galaretkę i posypujemy posiekaną czekoladą. Deser przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty