1 czerwca 2016

Wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Dziecka ! Tym Mniejszym i Większym Dzieciom - dużo radości i uśmiechu oraz łakoci !!! 
Z okazji "Naszego" Święta zapraszam na kawałek pysznego ciasta na bazie soku Kubuś. Satysfakcja gwarantowana albo zwrot pieniędzy :)

Polecam !



CIASTO KUBUŚ
Źródło : I love Bake

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ:
  • 1 l soku Kubuś lub innego
  • 3 budynie waniliowe, proszek
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml gorącej wody
DODATKOWO:
  • owoce , jagody, borówki
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 600 ml gorącej wody

Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach. W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką lub szpatułka. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min do suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy. Resztę soku zagotuj, następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem. Mieszaj, aż do zagotowania. Gorący krem wylej na biszkopt, owiń folią i zostaw do wystudzenia.
Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia. 

Kremówkę ubijamy na sztywna masę, pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę. Wykładamy na krem z Kubusia. Na wierzchu układamy jagody do góry. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Pokrywamy wierzch ciasta galaretką i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.


Smacznego:)

1 komentarz:

Subskrypcja

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended

Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl