Krem z cukinii

Witam wszystkich w Nowym Roku :)
Dzisiaj mam dla Was znakomitą przystawkę, sos czy też dodatek do obiadu w postaci kremu z cukinii, który smakuje jak gotowana młoda kapusta.
Bardzo prosty w przygotowaniu i wręcz przepyszny. U nas w domu podaje go przeważnie jako dodatek do kaszy gryczanej białej, kaszy pęczak lub ziemniaków i mięska. Możecie również wykorzystać go jako przystawka lub smarowidło w parze z dobrym pieczywem. Polecam :)


Krem z cukinii

Składniki:
-2 średnie cukinie
-1 szklanka bulionu warzywnego
- łyżka śmietany 12%
-ew. jeden ugotowany ziemniak (nie koniecznie)

Wykonanie.
Cukinie myjemy i kroimy w niewielkie kawałki (razem ze skórką). Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wcześniej przygotowanego bulionu . Możecie również skorzystać z domowych kostek rosołowych.
Gotujemy chwilę do miękkości. Następnie odlewamy nadmiar wody i (jeśli mamy) dodajemy jednego ugotowanego ziemniaka. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i gotowe :)



Smacznego :)

Komentarze

  1. uwielbiam cukinię! Ale kremu z jej udziałem nie miałam jeszcze okazji jeść.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie gęste kremy :)
    Twój ma świetny kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. milo mi. :) Ten krem jest idealnym dodatkiem do drugiego dania :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty