Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 

( z 10 kg drobnych ogórków - wychodzi ok 20 słoików 900 ml)

Składniki:
-ogórki gruntowe
-czosnek
-kwiat kopru
-chrzan
-liście wiśni
-liście czarnej porzeczki (opcjonalnie)
-woda

Wykonanie:
Ogórki myjemy i nakłuwamy drewnianą wykałaczką. W czystych słoikach układamy: koper, ząbek czosnku, chrzan, liście wiśni i czarnej porzeczki i oczywiście ogórki :) Można również dodać jedną papryczkę chilli , wtedy uzyskamy kiszoną papryczkę a ogórki będą bardziej wyraziste.

Gotujemy wodę. Na 1 litr przegotowanej 4 dkg soli (4 łyżeczki). 

Przygotowane słoiki zalewamy wodą,  zakręcamy i tyle :) 
Po przestygnięciu przekładamy do spiżarki. 

Komentarze

Popularne posty