Ogórki kiszone
Ogórki kiszone
( z 10 kg drobnych ogórków - wychodzi ok 20 słoików 900 ml)
Składniki:
-ogórki gruntowe
-czosnek
-kwiat kopru
-chrzan
-liście wiśni
-liście czarnej porzeczki (opcjonalnie)
-woda
Wykonanie:
Ogórki myjemy i nakłuwamy drewnianą wykałaczką. W czystych słoikach układamy: koper, ząbek czosnku, chrzan, liście wiśni i czarnej porzeczki i oczywiście ogórki :) Można również dodać jedną papryczkę chilli , wtedy uzyskamy kiszoną papryczkę a ogórki będą bardziej wyraziste.
Gotujemy wodę. Na 1 litr przegotowanej 4 dkg soli (4 łyżeczki).
Przygotowane słoiki zalewamy wodą, zakręcamy i tyle :)
Po przestygnięciu przekładamy do spiżarki.
Komentarze
Prześlij komentarz