Jabłka prażone (na zimę)

Jabłka prażone na zimę do szarlotki 
Źródło : Kwestia smaku



SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek (papierówka)
  • sok z 1/2 cytryn
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • cukier (do smaku) opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do dużego garnka.
  • Dodać sok z cytryny i smażyć przez ok. 15 - 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
  • Dodać cynamon i cukier do smaku (np. 3 łyżki). Wymieszać i gotować jeszcze przez 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i przestudzić.
  • Jabłka są już gotowe do użycia. Można je zawekować na dłużej. Przełożyć do suchych, gorących słoików i od razu zakręcić. Pasteryzować w lekko gotującej się wodzie przez ok. 15 minut.



 

Komentarze

Popularne posty