Przejdź do głównej zawartości
Jabłka prażone (na zimę)
Jabłka prażone na zimę do szarlotki
Źródło : Kwestia smaku
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek (papierówka)
- sok z 1/2 cytryn
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- cukier (do smaku) opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do dużego garnka.
- Dodać sok z cytryny i smażyć przez ok. 15 - 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
- Dodać cynamon i cukier do smaku (np. 3 łyżki). Wymieszać i gotować jeszcze przez 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i przestudzić.
- Jabłka są już gotowe do użycia. Można je zawekować na dłużej. Przełożyć do suchych, gorących słoików i od razu zakręcić. Pasteryzować w lekko gotującej się wodzie przez ok. 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz