Sok z czarnej porzeczki

 

Domowy sok z czarnej porzeczki.


Składniki:

  • • 1 kg czarnej porzeczki,
    • 800 g cukru
    • woda




Sposób przygotowania:

  • Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta i zagotowuję. Gotuję tak ok 15-20 minut na małym ogniu i odstawiam na ok.24 godziny. Po tym czasie zlewam sok przez sito, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia piany i gorący wlewam do buteleczek . Po zakręceniu wieczek odwracam do góry dnem i trzymam buteleczki do ostygnięcia.

A co zrobić z resztkami?

DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI!

Do porzeczek dodać cukier i pektynę. Zagotować , przełożyć do słoików i odwrócić dnem do góry. 

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty