Domowy sok z czarnej porzeczki.
Składniki:
- • 1 kg czarnej porzeczki,
• 800 g cukru
• woda
Sposób przygotowania:
- Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta i zagotowuję. Gotuję tak ok 15-20 minut na małym ogniu i odstawiam na ok.24 godziny. Po tym czasie zlewam sok przez sito, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia piany i gorący wlewam do buteleczek . Po zakręceniu wieczek odwracam do góry dnem i trzymam buteleczki do ostygnięcia.
A co zrobić z resztkami?
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI!
Do porzeczek dodać cukier i pektynę. Zagotować , przełożyć do słoików i odwrócić dnem do góry.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz