Ogórki konserwowe. Korniszony.

Korniszony
Źródło: AniaGotuje
(z 2 kg ogórków wychodzi ok. 6 słoików 900 ml)

Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych,
- 2 szkl. octu spirytusowego 10%,
- 2 litry wody,
- około 3/4 szkl. cukru - 160 g,
- 2 łyżki soli do przetworów 50g,
- 2 średnie marchewki,
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku,
- korzeń chrzanu,
- 3 gałązki kopru (kwiat kopru),
- 8 liści laurowych,
- 12 ziaren ziela ang,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
- 6 płaskich łyżeczek gorczycy.



Wykonanie:
Przygotowanie zalewy. Do garnka wlej 2 l. wody, dodaj 8 liści laurowych, 12 ziaren ziela ang oraz łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach. Jak tylko woda się zagotuje dodaj 50 g soli do przetworów oraz 160 g cukru. 
Po ponownym zagotowaniu gotuj zalewę na małej mocy palnika przez 10 minut pod przykryciem. Zalewę wyłącz. Po chwili wlej 2 szklanki octu i odstaw do przestudzenia.

Przygotuj słoiki. Słoiki powinny być idealnie czyste( tak samo zakrętki). 
Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i podziel na 6 kawałków. Ząbki czosnku obierz i każdy podziel na pół. Korzeń chrzanu obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na mniejsze kawałki podziel też koper.
Do każdego słoika wsyp po płaskiej łyżeczce ziaren gorczycy. Po równo dodaj marchew, cebulę, czosnek, chrzan i koper. 

Następnie zacznij układać ogórki. Wcześniej umyj je dokładnie pod bieżącą wodą.
Ogórki układaj pionowo. Wypełnij wszystkie słoiki.

Słoiki z ogórkami uzupełnij przestudzoną zalewą. Od razu zakręć mocno każdy słoik. 

Pasteryzacja : Na dnie szerokiego garnka umieść bawełnianą ściereczkę. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, aby się nie stykały. Wlej wodę do maks. 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. 
Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez ok 10 minut, ale nie dłużej.

Po pasteryzacji wyjmij z wody i odwróć do góry dnem do całkowitego przestygnięcia.

:)



Komentarze

Popularne posty