Ser zmądrzały
Znacie ten przysmak?
Może jest on odrobinę kontrowersyjny bo to nic innego jak zgliwiały, "brzydko pachnący" ser, ale jest to przysmak nieodłącznie kojarzący mi się z domem rodzinnym. Moja mama robi najlepszy ser zmądrzały !
Wczoraj przygotowałam go będąc w pracy, zajadaliśmy się z mężem. Był przepyszny i bardzo szybko zniknął. :)
Koniecznie wypróbujcie !!!:)
Ser zmądrzały
Składniki:
ser wiejski ok 20 dkg
2 jaja
koper
łyżeczka masła
cebula
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Należy zaopatrzyć się w tzw. ser od baby, nie da się zrobić tego dania z sera ze sklepu, wyprodukowanego w sterylnych warunkach. Należy go pokruszyć do miseczki, odrobinę posolić i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Gdy zaczyna się ‘ciągnąć’ (i strasznie śmierdzieć), możemy zabrać się za smażenie.
Na maśle podsmażamy cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy ser i chwilę smażymy. Wybijamy jajka , dodajemy odrobinę soli , smażymy jeszcze przez chwilę, posypujemy koperkiem. Doprawiamy do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło prosto z patelni z dobrym pieczywem.
Smacznego :)
Może jest on odrobinę kontrowersyjny bo to nic innego jak zgliwiały, "brzydko pachnący" ser, ale jest to przysmak nieodłącznie kojarzący mi się z domem rodzinnym. Moja mama robi najlepszy ser zmądrzały !
Wczoraj przygotowałam go będąc w pracy, zajadaliśmy się z mężem. Był przepyszny i bardzo szybko zniknął. :)
Koniecznie wypróbujcie !!!:)
Ser zmądrzały
Składniki:
ser wiejski ok 20 dkg
2 jaja
koper
łyżeczka masła
cebula
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Należy zaopatrzyć się w tzw. ser od baby, nie da się zrobić tego dania z sera ze sklepu, wyprodukowanego w sterylnych warunkach. Należy go pokruszyć do miseczki, odrobinę posolić i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Gdy zaczyna się ‘ciągnąć’ (i strasznie śmierdzieć), możemy zabrać się za smażenie.
Na maśle podsmażamy cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy ser i chwilę smażymy. Wybijamy jajka , dodajemy odrobinę soli , smażymy jeszcze przez chwilę, posypujemy koperkiem. Doprawiamy do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło prosto z patelni z dobrym pieczywem.
Smacznego :)
Sr zgliwiały robiło się czasami w moim rodzinnym domu.
OdpowiedzUsuńPamiętam ten smak!
Ja uwielbiam :-) jem średnio raz w miesiącu.( czasami rzadziej):-) Jeden z moich ulubionych przysmaków :-)
UsuńW takim razie następny zrobię zmądrzały :-)
OdpowiedzUsuńWprawdzie z domu rodzinnego nie znam, ale w domu rodzinnym męża jak krowa była to i ser był, a jak ser był to i smażony (tak nazywano taki ser w męża rejonach :)). Kiedyś miałam ser"od baby" ;) i przypomniałam sobie o serze smażonym, którego wtedy tylko z opowieści teściowej ("pyszny") i męża ("obrzydlistwo" ;) ) znałam...zrobiłam spróbowałam i w tej kwestii zdecydowanie jest mi bliżej do teściowej ;)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu rodzinnym robiło się taki ser, nazywany zmędrzałym, był to przysmak każdego! Bez cebuli i koperku, ale z kminkiem 😁
OdpowiedzUsuńPodpowiem, że ser krajanka z biedry nadaje się do tego 😁
Jakież moje niezadowolenie kiedy leży w lodówce i nie mam co z nim zrobić 😁 wtedy czeka jeszcze kilka dni rozkruszony na talerzu na blacie i cyk do smażenia. Dziś będzie ❤️
Pozdrawiam!