Sakiewki z ciasta francuskiego ze słonym farszem, pieczonymi rzodkiewkami i sałatką.

Witam Wszystkich. :)

Dzisiejsza propozycja powstała bardzo spontanicznie, kiedy to zmęczona wróciłam do domu, otworzyłam lodówkę a tam ciasto francuskie, parówki i jeszcze parę innych produktów. Wyczarowałam z nich bardzo pożywne danie które podałam z mixem sałat i po niespełna 30 minutach mogliśmy się cieszyć pysznym domowym obiadem.
Dwie sakiewki wystarczą dla jednej dorosłej osoby. Z całego ciasto i podanych składników uzyskałam porcję dla czteroosobowej rodziny.
Serdecznie polecam ! :)


Sakiewki z ciasta francuskiego ze słonym farszem, pieczonymi rzodkiewkami i sałatką.

Nadzienie:
4-5 parówek
1 cebula
zielona pietruszka, liście selera lub szczypiorek,
2 łyżki śmietany 12%
1 białko
15 dag żółtego sera
pieprz,
sól ziołowa
1 żółtko do posmarowania

Wykonanie:
Parówki, cebulę i ser pokroić w kostkę. Zieleninę poszatkować. Wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia , posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawinąć jak strudel , kroić w plastry o grubości 2-3cm i układać na blaszce. Posmarować żółtkiem i piec ok 18-20 minut w temperaturze 200-220C.
Serwować na gorąco z sałatką . U mnie mix sałat a także salsa z pomidora i ogórka.

Pieczone rzodkiewki.
Umyte rzodkiewki bez ogonków przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i posypać świeżo zmieloną solą morską. Zapiekać w temp. 200-220 , przez ok 18 minut.

Smacznego. :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty