Domowa Vegeta


Prosty i szybki sposób na domową vegetę? Ależ proszę, wystarczy użyć gotowych suszonych warzyw i dodać kilka magicznych składników, albo ( i z tym już jest nieco więcej zabawy ) ususzyć warzywa w suszarce lub w piekarniku. Bez glutaminiadu sodu, bez konserwantów i dziwnych dodatków. Serdecznie polecam. 



Domowa wegeta
Składniki:
1 kg marchwi
200g pietruszki
250 g selera
2 pory
5 dag suszonych grzybów
parę łodyżek świeżego lubczyku
1 pęczek natki pietruszki
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
3 łyżeczki kurkumy

lub:
 Włoszczyzna suszona, (m.in. marchew, pasternak, por, seler, natka pietruszki i lubczyk)
 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
3 łyżeczki kurkumy.




Wykonanie:
Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na mniejsze paseczki.Listki natki i lubczyku odrywamy od łodyżek, myjemy i suszymy.
Zioła i warzywa suszymy w suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole.
Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne.
Suszenie trwa około 6-7 godzin.
Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji.

lub. 
Włoszczyzne suszoną rozcieramy lub blendujemy w zależności od upodobań. Dodajemy roztarty pieprz , ziele, sól i kurkume. :)

II sposób jest o wiele szybszy i łatwiejszy ale polecam przetestować także sposób I zwłaszcza jeśli posiadacie warzywa z własnego ogródka.

Serdecznie polecam :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty