Flaczki z boczniaków

Boczniaki to grzyby zawierające składniki obniżające poziom cholesterolu we krwi. Mają stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (mniej niż 10%). U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu.  W 100g świeżych owocników znajduje się 15% dziennej dawki witaminy C i 40% dziennej dawki witaminy B.

Tyle opisu.. czas gotować i smakować . :) 
 
 
Flaczki z boczniaków. 
/Źródło: Sprawdzona Kuchnia/

-500 g boczniaków
-2 średniej wielkości marchewki
-1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
-1 średniej wielkości cebula
-1 duży ząbek czosnku
-2 łyżki masła klarowanego
-4 ziarenka ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-bulion warzywny
-sól, pieprz,
-łyżeczka suszonego imbiru
-około 2 łyżek suszonego majeranku
-3 łyżki mąki pszennej
-½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-odrobina słodkiej papryki w proszku ( opcjonalnie )

Wykonanie:
Grzyby umyć i pokroić na cienkie paseczki.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
Do garnka z gorącym bulionem (1, 5 litra) dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ) liście laurowe, ziele angielskie
Zupę gotować około 30 minut.
Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
Zagęścić odrobiną mąki. Zagotować.
Smacznego!

Komentarze

  1. zawsze myślałam (i tak nas uczono), że grzyby mają bardzo małą wartość odżywczą, ale za to cudownie wzbogacają smak potraw :)
    Ale po Twoim opisie.. widzę że działają i w tą stronę i w tą! ;)
    Świetna zupa!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty