Ciasteczka owsiane

Kto powiedział że ciastka muszą być słodkie a tłusty czwartek musi być tłusty? :)
Tym razem proponuje Wam pyszne, nasycone błonnikiem ciasteczka na bazie płatków owsianych. Aromat i smak zniewalają a sam fakt, że są zdrowsze daje przyzwolenie na 'jednego' więcej ;)




Składniki na ok. 20 sztuk
inspiracja przepisem z bloga Bake&Taste
  • 1 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (ok. 220 g)
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 duże jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego / albo ekstraktu
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych / posiekanej czekolady

Przygotowanie ciasta
Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze/malakserze i zmiksować do powstania mąki. Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem i aromatem. Następnie dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i wmieszać do ciasta. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Używając łyżki do lodów (albo po prostu dużej łyżki) nabierać porcje ciasta dociskając je w łyżkę (tworzy się kulka ciasta), przekładać na blachę, a następnie lekko spłaszczać. Z wierzchu dodatkowo powciskać czekoladę. Ciastka minimalnie rosną podczas pieczenia, więc odległości na blaszce nie muszą być duże. Piec 15-18 minut. U mnie 18, ale już po 15 można sprawdzać stopień zarumienienia - zależy od piekarnika. Po upieczeniu odczekać minutę, dwie, po czym przełożyć je na kratkę, gdzie pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
 
Pozdrawiamy :)
 

Przepis dodaję do akcji:
Zdrowa przekąska

Komentarze

  1. Wyglądają cudnie :) Uwielbiam wszelkie owsiane ciastka, a najbardziej właśnie takie z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe, owsiane ciasteczka są najlepsze!
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie się upiekły, robię często coś z Kwestii Smaku, zawsze się udaje.
    Można zamiast cukru trzcinowego dać brzozowy tzw.ksylitol, cudowny cukier o...smaku prawdziwego cukru, a wartość kaloryczną ma niższą o 40% niż inne węglowodany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obecnie testuje stewie, ale na ksylitol tez przyjdzie pora ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty