Tatar z łososia z awokado i limonką
Propozycja pochodząca z najnowszej książki Pana Konrada Gaca, u nas w wydaniu walentynkowym :)
Serdecznie polecam i zycze wszystkim dużo miłości przez cały okrągły rok.
Składniki:
-filet ze świeżego łososia, 150g
-awokado 1 szt,
-dymka
-limonka 1 szt,
-pieprz do smaku,
-olej rzepakowy 1 łyżka
Wykonanie:
Filet z łososia siekamy na bardzo drobno. Awokado kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy olej rzepakowy. Dymkę kroimy w plasterki. Na talerz kładziemy krążek deserowy. Do środka wkładamy awokado i delikatnie je upychamy. Następnie kładziemy łososia i jego również delikatnie upychamy. Wyjmujemy krążek. Na wierzch kładziemy dymkę a obok ćwiartkę limonki.
(u nas z braku krążka deserowego, ułożyłam wszystko w szklanych naczyniach).
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji :
Serdecznie polecam i zycze wszystkim dużo miłości przez cały okrągły rok.
Tatar z łososia z awokado i limonką
Składniki:
-filet ze świeżego łososia, 150g
-awokado 1 szt,
-dymka
-limonka 1 szt,
-pieprz do smaku,
-olej rzepakowy 1 łyżka
Wykonanie:
Filet z łososia siekamy na bardzo drobno. Awokado kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy olej rzepakowy. Dymkę kroimy w plasterki. Na talerz kładziemy krążek deserowy. Do środka wkładamy awokado i delikatnie je upychamy. Następnie kładziemy łososia i jego również delikatnie upychamy. Wyjmujemy krążek. Na wierzch kładziemy dymkę a obok ćwiartkę limonki.
(u nas z braku krążka deserowego, ułożyłam wszystko w szklanych naczyniach).
Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji :
Wygląda smacznie. Jakiś czas temu też robiłem tatar z łososiem i ogórkiem :)
OdpowiedzUsuńzapraszam http://przepisymikolaja.blogspot.com/
Pysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam to połączenie smaków.
Mmm, pycha! uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tatar ze świeżego łososia ale z awokado go jeszcze nie robiłam!! Koniecznie muszę wykorzystać przepis :D
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa odkąd pamiętam to zawsze lubiłem łososia i u mnie w domu dość dużo się go jadało. Dlatego teraz również lubię go przygotowywać w różnym wydaniu. Bardzo smakuje mi łosoś z grilla https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/ i jestem przekonany, że tak podaną rybę można jeść niemal codziennie.
OdpowiedzUsuń