Wiśnie w słoikach
Wiśnie, wcześniej wydrylowane to znakomity i aromatyczny dodatek do ciast, ciasteczek i deserów.
Serdecznie polecam.
Składniki:
2 kg wydrylowanych wiśni,
2 kg cukru
( na każdy 1kg wiśni - 1kg cukru)
Wykonanie:
Mieszamy wiśnie z cukrem drewnianą łyżką, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 dni . (Miskę przykrywamy ściereczką) Mieszamy raz dziennie. Ostatniego dnia zagotowujemy i gorące przekładamy do słoików. Nadmiar soku przelewamy do wysokich słoiczków i otrzymujemy sok wiśniowy.
Polecam :))
Tagi : Konfitura z wiśni, Wiśnie w słoikach, Wiśnie do placka, Desery.
Uwielbiam takie kompozycje:)
OdpowiedzUsuńTak zrobione wiśnie to moje ulubione przetwory :))
Usuń