Domowe lody borówkowe
Składniki (ok. 1 litr lodów)
ok. 300 g borówki amerykańskiej
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
ok. 150 g cukru
250 g śmietany kremówki (30%)
(ja dałam 100 g śmietany kremówki 30% i 150 g mleka skondensowanego niesłodzonego)
Sposób wykonania:
Borówki umyć, wysuszyć i lekko
zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny oraz cukier i
mieszać tak długo, aż rozpuści się cukier.Dodać śmietanę, wymieszać. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować według wskazówek producenta. Jeżeli nie posiadacie maszyny do lodów, należy umieścić masę w stalowej miseczce, wstawić do zamrażalnika i mieszać od czasu do czasu (najlepiej mikserem), aby uniknąć powstawania kryształków.
Smacznego.
Domowe lody to jest to!
OdpowiedzUsuńNajlepsze pod słońcem :)
UsuńPoproszę takie cudeńko:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFantastyczne! :)
OdpowiedzUsuń