Omlet z płatkami owsianymi, nasionami chia, bazylią, pomidorem, szynką i chudym białym serem

Zapraszam na śniadanie mistrzów. :) a raczej śniadanie MISTRZA , jakie zaserwowałam dzisiaj mojemu 1,5 rocznemu syneczkowi. Początkowo kręcił nosem, ale jak już zasmakował to nie bardzo miał ochotę podzielić się z mamusią. :)
Pyszny, delikatny i lekki omlet ze świeżych wiejskich jaj kurzych ze zmielonymi płatkami owsianymi bogatymi w błonnik i nasionami chia, które dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i zawierają małą ilość kalorii - jest idealną opcją na rozpoczęcie dnia z uśmiechem.


Omlet z płatkami owsianymi i nasionami chia.
/składniki za 2 duże omlety/

3 jaja (wiejskie)
2 łyżki zmielonych płatków owsianych 
1 łyżka nasion chia
świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
bazylia suszona 
oliwa

Dodatki:
Pomidor, Szynka, Ser biały chudy, Świeża bazylia, opcjonalnie grillowana cukinia.

Wykonanie:
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy żółtka, zmielone płatki owsiane, nasiona, sól, pieprz. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oliwy wylewamy porcję ciasta. Kiedy omlet się zetnie nakładamy na niego dodatki które posypujemy solą, pieprzem i bazylią. Składamy na pół i "zapiekamy" jeszcze przez chwilę.
Na talerzu dekorujemy wg uznania, układamy ser biały na ciepłym omlecie.

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty