PASTA DO PIECZYWA Z TUŃCZYKA I AWOKADO
/Źródło : klik/
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie (ok. 170 g każda)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonych krążków chili
  • skórka otarta z limonki
  • sok z limonki
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę. Obraną cebulę drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy przy pomocy widelca, równocześnie rozdrabniając tuńczyka i rozgniatając awokado. Przyprawiamy, w razie potrzeby dolewamy więcej oliwy. Pastę podajemy z dobrym pieczywem świeżym lub opieczonym.