Sos tzatziki

Sezon grillowy w pełni. Długi weekend, biesiadowanie, zapach pieczonej kiełbaski roznosi się po całym osiedlu.
W naszym domu nie ma dobrego grilla bez sosu tzatziki mojego męża. Bardzo go wszyscy lubimy i długo musiałam prosić małżonka o zdradzenie sekretnej receptury, którą tak skrzętnie przede mną ukrywał.
Chociaż znam już dokładne proporcję niech to zostanie Jego 'daniem' popisowym skoro zawsze Mu wychodzi i za każdym razem jest coraz lepsze ;)

Serdecznie polecam.


Sos tzatziki wg A. ;)

Składniki:
- ser biały ok 20 dag
- 1jogurt naturalny typu greckiego 300ml
- 4-5 ząbki czosnku
- 1 ogórek szklarniowy, lub 2 gruntowe
- sól, pieprz
- koperek, pietruszka, szczypior wg upodobań

Przygotowanie:
1. Ogórek zetrzyj do miski na tarce o małych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce.

2. Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobniony ser, sól, pieprz i zieleninę.

3. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Przed podaniem wstaw do zamrażarki na 10 minut. Sos tzatziki możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni.

Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty