Jogurtowe lody na patyku

Jaką to ruletkę pogodową zafundowała nam aura za oknem... wieczorami wieje, świszczy, piszczy, pada deszcz i pachnie jesienią, bywa również tak, że sami wychylamy się przez okno aby złapać choć kilka wiosennych promieni słonecznych, a gdzieniegdzie możemy znaleźć małe, białe i zimne płatki śniegu... tylko jednej pory roku tu brakuje - gorącego lata ! (Ha ! Tak to sobie wykombinowałam ;))

Na lody o tej porze roku namówiła mnie moja córeczka, która ostatnio coraz częściej pcha się do kuchni i to nie tylko po to aby jeść, ale także po to aby pomagać, mieszać, próbować. Jakież zdziwienie było kiedy dowiedziała się, że  farsz do pierogów ruskich robimy z ziemniaków i sera. 
- Mamo, przecież to musi być okropne! a później zjadła 7 pierogów. (jej dotychczasowy rekord) :)

Domowe lody są dobre o każdej porze roku, tym bardziej, że mamy pełną kontrolę nad ich składem i świeżością. Dzisiejsza propozycja jest wersją light, delikatną z odrobiną kremówki dla nadania puszystości lodom. Bardzo polecam. ! :)


Jogurtowe lody na patyku 
/ Inspiracja : Kotlet.tv/

Składniki (ok. 6 sztuk)

  • 30 g śmietany kremówki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao


 Ubijam śmietanę razem z cukrem pudrem.  Mieszam śmietanę z jogurtem. Część masy mieszam z gorzkim kakao. Do pojemniczków wkładam naprzemiennie po łyżce masy z kakao i tej białej. Stukam każdym pojemniczkiem o blat, by nie było dziurek w lodach, wkładam patyczki i wstawiam do zamrażarki na kilka godzin. Po zamrożeniu lody łatwiej wyjmiecie, jeśli zanurzycie na kilkanaście sekund pojemnik w szklance z ciepłą wodą. 

Smacznego.

Komentarze

  1. haha, tak to już z dzieciakami jest :) Często dopóki nie wiedzą to bardzo lubią, a potem nagle: to było ze szpinaku?! Ja nie lubię przecież szpinaku.. etc :)

    Lody genialne, o tej porze roku idealnie właśnie! Przygotowanie do wiosny i lata :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty