27 lutego 2016

Niebanalne, lekkie, dietetyczne, wręcz wspaniałe ! Zasmakują nawet najbardziej wymagającym smakoszom gołąbków. :) 
Sekretem gołąbków jest mięso mielone z indyka oraz gotowanie gołąbków w wywarze z kapusty. Zainspirowałam się przepisem Małgosi i śmiało mogę powiedzieć, że taka wersja gołąbków jest stokroć razy lepsza i zdrowsza niż tradycyjne gołąbki z mięsem wieprzowym. 
Z racji tego, iż miałam dosyć małą główkę kapusty, gołąbki wyszły malutkie i dwoma to się najadła moja córeczka. Ja po trzech sztukach popiłam sporą ilością wody, aby nie rzucić się na kolejne trzy sztuki. :)
U Małgosi z sosem pomidorowym, u mnie z wspaniałym i aromatycznym sosem z grzybów leśnych.
Serdecznie polecam osobom na diecie (pozostałym również) ;) 


Tradycyjne gołąbki w lekkiej formie (ok 20 szt)
 
Składniki
* kapusta (ok. 4 kg)

Do sosu 
* grzyby leśne mrożone
 (woreczek)
* 2 cebule
* sól, pieprz
* łyżka klarowanego masła
* koper
* łyżka śmietany 18%

 Do farszu
* 500 gramów fileta z indyka
* 300 gramów ryżu
* 2 łyżki słodkiej papryki
* sól, pieprz
* 1 cebula
* łyżka oliwy

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną cebulę i słodką paprykę.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Łączymy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem.



Przygotowanie gołąbków:
1. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. 
Ugotowaną kapustę wyciągamy. NIE WYLEWAMY WODY w której się gotowała.
2. Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy
liście i zawijamy je razem z farszem w "gołąbki".
3. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty.Na liściach dość ciasno układamy gołąbki, jeden przy drugim.
Zalewamy połową wody w której gotowała się kapusta. 
W czasie w którym gotują się gołąbki, przygotowujemy sos.
Gołąbki gotujemy 1-1,5h. Sprawdzamy czy kapusta jest miękka.


Przygotowanie sosu:
1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy grzyby (lekko jeszcze zmrożone)i gotujemy na małym ogniu ok 1 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i podbijamy łyżką śmietany.

Smacznego :)

 

12 komentarzy:

  1. Pycha! Poproszę taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Są obłędnie pyszne :-) zapraszam częściej

      Usuń
  3. Mniam...
    W sosie z grzybow lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam nigdy gołąbków z sosem grzybowym! Zaskakujące połączenie :)
    Ale szczerze się przyznam, że gołąbki uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No coś Ty?? U mnie zawsze z sosem grzybowym, czasami ale bardzo rzadko z sosem pomidorowym

      Usuń

Subskrypcja

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended

Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl