Suflet z rabarbarem , jeżynami i kruszonką
Niedawno skusiłam się na suflet wypatrzony w Masterchef Australia , Masterclass. Nie wiem czy jeszcze byłoby możliwe odtworzenie przepisu gdyż od dłuższego czasu nie widuję na targu rabarbaru ale zrobiłam równie pyszną wersję z brzoskwiniami i borówkami . Polecam :)
Suflety z Rabarbarem, Jeżynami i Kruszonką
6-8 sztuk
4-6 łodyg (500g) rabarbaru, pociętych w 1-2cm kawałki
150g cukru, plus extra do wysypania foremek
150g świeżych lub rozmrożonych jeżyn
utarta skórka z połowy cytryny
1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej z łyczeczką wody
4 białka
150g cukru, plus extra do wysypania foremek
150g świeżych lub rozmrożonych jeżyn
utarta skórka z połowy cytryny
1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej z łyczeczką wody
4 białka
Kruszonka:
75g mąki
100g miękkiego masła
50g białego lub brązowego cukru
50g płatków owsianych
1/3 szklanki prażonych, posiekanych orzechów laskowych
75g mąki
100g miękkiego masła
50g białego lub brązowego cukru
50g płatków owsianych
1/3 szklanki prażonych, posiekanych orzechów laskowych
1. Nagrzej piekarnik do 180 C.
2. Do garnka włóż rabarbar z 75g cukru i 1/4 szklanki wody. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut aż będzie miękki. Dodaj jeżyny i skórkę cytrynową i gotuj odkryte przez 5 minut. Dodaj połowę mieszanki mącznej i mieszaj 3-4 minuty aż zgęstnieje i jeszcze minutę by zagotować mąkę. Odstaw do wychłodzenia na co namniej 5 minut.
2. Do garnka włóż rabarbar z 75g cukru i 1/4 szklanki wody. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut aż będzie miękki. Dodaj jeżyny i skórkę cytrynową i gotuj odkryte przez 5 minut. Dodaj połowę mieszanki mącznej i mieszaj 3-4 minuty aż zgęstnieje i jeszcze minutę by zagotować mąkę. Odstaw do wychłodzenia na co namniej 5 minut.
3. W
międzyczasie zrób kruszonkę: wymieszaj palcami mąkę, 50g masła, cukier i
szczyptę soli, aż utworzą się grudki wielkości groszku. Dodaj płatki
owsiane i orzechy i wymieszaj.
4. Wysyp kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 5 minut. Wyjmij i podnieś temperaturę w piekarniku do 200 C.
4. Wysyp kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 5 minut. Wyjmij i podnieś temperaturę w piekarniku do 200 C.
5. Posmaruj 125ml foremki do sufletów (kokilki) pozostałym masłem bardzo dokładnie. Wstaw do lodówki na 5 minut i powtórz proces. Następnie wysyp dokładnie cukrem pudrem.
6. Ubij białka z łyżką z pozostałego cukru aż będzie dość sztywna piana. Powoli dodawaj resztę cukru i ubijaj jeszcze przez 30sekund do 1 minuty.
7. Zmieszaj równą ilość ubitego białka z puree owocowym a następnie dodaj jeszcze raz tyle białka i wymieszaj bardzo delikatnie, by w mieszance została jak największa ilość powietrza. Wypełnij kokilki po brzegi, wyrównaj nożem wierzchy i kciukiem przejedź krawędzie dookoła wewnętrznej krawędzi foremek.
8. Piecz 6-7 minut aż wyrosną 1cm ponad krawędź. Posyp łyżką kruszonki i włóż do piekarnika na kolejne 3 minuty by urosły jeszcze centymetr.
9. Podaj z lodami waniliowymi.
6. Ubij białka z łyżką z pozostałego cukru aż będzie dość sztywna piana. Powoli dodawaj resztę cukru i ubijaj jeszcze przez 30sekund do 1 minuty.
7. Zmieszaj równą ilość ubitego białka z puree owocowym a następnie dodaj jeszcze raz tyle białka i wymieszaj bardzo delikatnie, by w mieszance została jak największa ilość powietrza. Wypełnij kokilki po brzegi, wyrównaj nożem wierzchy i kciukiem przejedź krawędzie dookoła wewnętrznej krawędzi foremek.
8. Piecz 6-7 minut aż wyrosną 1cm ponad krawędź. Posyp łyżką kruszonki i włóż do piekarnika na kolejne 3 minuty by urosły jeszcze centymetr.
9. Podaj z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Nigdy czegoś takiego nie jadłam..suflet??? :)
OdpowiedzUsuńZapiekany w kokilkach ;))
Usuńaj,aj-twoja wersja wygląda i (zapewne) smakuje o niebo lepiej niż ta kupna, mmm:) A ten sok z owoców, cudo! :)
OdpowiedzUsuńPolecam polecam :))
Usuńmmmmniammmm...:) pyszności...:) muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie;)
pozdr:)
Brzmi i wyglada mega pysznie :)
OdpowiedzUsuń