Chleb z dynią, słonecznikiem i płatkami owsianymi.

Przepis na chleb już był , teraz go lekko zmodyfikowałam i pokochałam, jest to jeden z moich ulubionych przepisów kiedy to nie mam zbyt wiele czasu a marzy mi się świeży bochenek chleba :)
Polecam :)




Zmodyfikowana wersja chleba świątecznego 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 220-260 ml letniej wody
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • garść płatków owsianych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy słonecznik, dynie, płatki.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania osiągnie ono formę elastycznej kuli.
  3. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przed 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Dopiekamy jeszcze kwadrans.
  5. Formę wyciągamy z piekarnika.Chleb studzimy na kuchennej kratce.

Komentarze

  1. musi być przepyszny!! :) może kiedyś też się we mnie obudzi coś, co nakłoni mnie do robienia takich cud w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę w Ciebie ;p chociaż w tym co robisz jesteś naprawdę dobra ;)

      Usuń
  2. domowy chleb-moja miłość!
    Piękny ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam domowego chleba, kupuję ze sprawdzonej piekarni, póki co nie ciągnie mnie do własnych eksperymentów, ale wszystko przede mną;)

    OdpowiedzUsuń
  4. no nie ma to jak domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż za smak! Cóż za składniki :) Domowy chlebuś jest najlepszy !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty