Najlepsze kruche rogaliki
Gwarantuję, że wszystkim posmakują. :) Róbcie ,nie zwlekajcie.
Idealne na spotkanie przy kawie, czy jako przekąska do pracy. POLECAM !":)
Pozdrawiamy ;)
Kruche rogaliki
/Źródło : Delicious/
Smacznego :)
Idealne na spotkanie przy kawie, czy jako przekąska do pracy. POLECAM !":)
Pozdrawiamy ;)
Kruche rogaliki
/Źródło : Delicious/
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
250 g smalcu
230 g śmietany 18%
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
cukier puder
Śmietana i smalec z prosto z lodówki. Mąkę przesiać z szczyptą soli, następnie dodać smalec i posiekać nożem. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Jedną sobie zostawiamy a pozostałe wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy na ok 3 mm, i dzielimy na 8 trójkątów. Na brzeg ciasta nakładamy 1 łyżeczkę powideł. Muszą być gęste żeby podczas pieczenia nie wypłynęły. Zwijamy i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki nie rosną wiec można upiec dwie partie na raz. Gotowe rogaliki pieczmy w tem. 190 C przez 20 - 30 minut. Do lekkiego zrumienienia. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Uwielbiam takie rogaliczki - pycha :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńWyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńI takie są :-)
UsuńMmm, jakie apetyczne te rogaliki :D
OdpowiedzUsuńDzięki i zapraszam częściej :-)
UsuńPowidla sliwkowe plus kruche ciasto Nic mi więcej nie potrzeba Cudowne te rogaliki i bardzo fajny przepis Dzieki ze się z nami nim podzielilas
OdpowiedzUsuńPoproszę garści kilka takich pachnących rogali:)
OdpowiedzUsuńAleż zapraszam. Czestuj się :-)
Usuń