Delikatne gołąbki w sosie z grzybów leśnych
Niebanalne, lekkie, dietetyczne, wręcz wspaniałe ! Zasmakują nawet najbardziej wymagającym smakoszom gołąbków. :)
Sekretem gołąbków jest mięso mielone z indyka oraz gotowanie gołąbków w wywarze z kapusty. Zainspirowałam się przepisem Małgosi i śmiało mogę powiedzieć, że taka wersja gołąbków jest stokroć razy lepsza i zdrowsza niż tradycyjne gołąbki z mięsem wieprzowym.
Z racji tego, iż miałam dosyć małą główkę kapusty, gołąbki wyszły malutkie i dwoma to się najadła moja córeczka. Ja po trzech sztukach popiłam sporą ilością wody, aby nie rzucić się na kolejne trzy sztuki. :)
U Małgosi z sosem pomidorowym, u mnie z wspaniałym i aromatycznym sosem z grzybów leśnych.
Serdecznie polecam osobom na diecie (pozostałym również) ;)
Tradycyjne gołąbki w lekkiej formie (ok 20 szt)
Sekretem gołąbków jest mięso mielone z indyka oraz gotowanie gołąbków w wywarze z kapusty. Zainspirowałam się przepisem Małgosi i śmiało mogę powiedzieć, że taka wersja gołąbków jest stokroć razy lepsza i zdrowsza niż tradycyjne gołąbki z mięsem wieprzowym.
Z racji tego, iż miałam dosyć małą główkę kapusty, gołąbki wyszły malutkie i dwoma to się najadła moja córeczka. Ja po trzech sztukach popiłam sporą ilością wody, aby nie rzucić się na kolejne trzy sztuki. :)
U Małgosi z sosem pomidorowym, u mnie z wspaniałym i aromatycznym sosem z grzybów leśnych.
Serdecznie polecam osobom na diecie (pozostałym również) ;)
Tradycyjne gołąbki w lekkiej formie (ok 20 szt)
Składniki
* kapusta (ok. 4 kg)
Do sosu
* grzyby leśne mrożone
(woreczek)
* 2 cebule
* sól, pieprz
* łyżka klarowanego masła
* koper
* łyżka śmietany 18%
Do farszu
* 500 gramów fileta z indyka
* 300 gramów ryżu
* 2 łyżki słodkiej papryki
* sól, pieprz
* 1 cebula
* łyżka oliwy
1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę.
2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną
cebulę i słodką paprykę.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
3. Łączymy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem.
Przygotowanie gołąbków:
1. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod
przykryciem w osolonej wodzie.
Ugotowaną kapustę wyciągamy. NIE WYLEWAMY WODY w
której się gotowała.
2. Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy
liście i zawijamy je razem z farszem w "gołąbki".
liście i zawijamy je razem z farszem w "gołąbki".
3. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty.Na
liściach dość ciasno układamy gołąbki, jeden przy drugim.
Zalewamy połową wody w której gotowała się
kapusta.
W czasie w którym gotują się gołąbki, przygotowujemy
sos.
Gołąbki gotujemy 1-1,5h. Sprawdzamy czy kapusta jest miękka.
Przygotowanie sosu:
1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy
grzyby (lekko jeszcze zmrożone)i gotujemy na małym ogniu ok 1 h. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i podbijamy łyżką
śmietany.
Smacznego :)
Pycha! Poproszę taki obiadek :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńMniam, pychotka:-)
OdpowiedzUsuńSą obłędnie pyszne :-) zapraszam częściej
UsuńMniam...
OdpowiedzUsuńW sosie z grzybow lubię najbardziej!
Ja również :-)
Usuńnie jadłam nigdy gołąbków z sosem grzybowym! Zaskakujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńAle szczerze się przyznam, że gołąbki uwielbiam ;)
No coś Ty?? U mnie zawsze z sosem grzybowym, czasami ale bardzo rzadko z sosem pomidorowym
UsuńBardzo pyszne gołąbki :-)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie gołąbeczki! :)
OdpowiedzUsuńHmm, poezja :>
OdpowiedzUsuńMarzenie! :)
OdpowiedzUsuń