Makowiec na biszkopcie
Prosty i zapewne znany większości z Was makowiec na biszkopcie urzeka wyrafinowanym smakiem oraz odpowiednio wilgotną wkładką makową. Jego ogromnym plusem jest krótki czas przygotowywania, można go przyrządzić dosłownie w ostatnim momencie tej przedświątecznej gonitwy :)
Serdecznie polecam. Na pewno nie pożałujcie :)
Inspirowana przepisem Mirabelki (po kilku moich zmianach)
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE (Z MASY MAKOWEJ W PUSZCE)
masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej,
5 jajek,
160g masła,
2/3 szklanki cukru pudru,
ok. 150g posiekanych orzechów i/lub migdałów,
2-3 łyżki kaszy manny,
aromat migdałowy,
szczypta soli
ciasto biszkoptowe:
3 jajka,
pół szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa makowa: 5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie zmiksować z masłem lub margaryną, masą makową z puszki, orzechami/migdałami, aromatem i kaszą manną. Z białek i szczypty soli ubić pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę makową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( 25 x 30 cm, ) i piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto biszkoptowe:
Upieczone ciasto wystudzić, następnie ostrożnie odwrócić do góry nogami i zdjąć blaszkę i papier (ciasto biszkoptowe powinno być na dole). Ciasto dowolnie udekorować, np. polewą kakaową.
Polewa kakaowa: 1/3 kostki margaryny roztopić i zagotować w rondelku razem z 2/3 szklanki cukru, zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyżki gorzkiego kakao, ponownie zagotować i gotować na malutkim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać kilka kropel aromatu rumowego, ostudzić i polać całą powierzchnię ciasta.
Smacznego :)
Serdecznie polecam. Na pewno nie pożałujcie :)
Inspirowana przepisem Mirabelki (po kilku moich zmianach)
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE (Z MASY MAKOWEJ W PUSZCE)
masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej,
5 jajek,
160g masła,
2/3 szklanki cukru pudru,
ok. 150g posiekanych orzechów i/lub migdałów,
2-3 łyżki kaszy manny,
aromat migdałowy,
szczypta soli
ciasto biszkoptowe:
3 jajka,
pół szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa makowa: 5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie zmiksować z masłem lub margaryną, masą makową z puszki, orzechami/migdałami, aromatem i kaszą manną. Z białek i szczypty soli ubić pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę makową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( 25 x 30 cm, ) i piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier.
Ucierać, dodać żółtka, ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i delikatnie wymieszać łyżka drewnianą. Kiedy się zrobi
jednolita masa dodać olej i ocet i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Piec ok 25 min w temp. 175
Piec ok 25 min w temp. 175
Upieczone ciasto wystudzić, następnie ostrożnie odwrócić do góry nogami i zdjąć blaszkę i papier (ciasto biszkoptowe powinno być na dole). Ciasto dowolnie udekorować, np. polewą kakaową.
Polewa kakaowa: 1/3 kostki margaryny roztopić i zagotować w rondelku razem z 2/3 szklanki cukru, zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyżki gorzkiego kakao, ponownie zagotować i gotować na malutkim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać kilka kropel aromatu rumowego, ostudzić i polać całą powierzchnię ciasta.
Smacznego :)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :) W wolnej chwili wpadnij do mnie na bloga:
http://www.moniquerehmus.pl
dziekuje bardzo
Usuńkooocham makowce! :) Mniam, prezentuje się genialnie!
OdpowiedzUsuńdziekuje :) jest pyszny :)
UsuńCudowny! :)
OdpowiedzUsuńmilo mi :)
UsuńZnam to ciasto i przyznaję, ze jest rewelacyjne! Bardzo lubię i polecam!
OdpowiedzUsuń