14 maja 2012


Najlepszy biszkopt na świecie ;)

Za każdym razem wychodzi pulchny, wyrośnięty i bardzo smaczny.

Przepis Moniki (koleżanki ze studiów):

Składniki:


5jaj
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
5 łyżek oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
duża łyżka octu.
 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Ucierać, dodać żółtka, ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżka drewnianą. Kiedy się zrobi jednolita masa dodać olej i ocet i mieszac do uzyskania jednolitej masy.
Piec ok 25 min w temp. 175
 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. krzywa kromeczko, muszę koniecznie wypróbować! jeżeli za każdym razem wychodzi, to coś dla mnie!!!! na jaką tortownicę? tzn. jaka średnica? fajnie by było, gdybyś dała mi odpowiedź do piątku, bo chciałam upiec tort! dziekuję z góry, basia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Basiu,
    Ja używam okrągłej formy (srednica 24 cm).

    Mam nadzieje ze torcik sie uda :)

    A biszkopt jest naprawde swietny, robiłam go wiele razy i za kazdym razem był przepyszny ;)

    Pozdrawiam.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cześć aniu,

      jeszcze nie piekłam biszkoptu, ponieważ przesunęła mi się wizyta... ale jak tylko upiekę, dam ci znać. jestem pewna, że będzie pyszny....

      ściskam, basia

      Usuń

About me

Moje zdjęcie
Opowiem Wam o swoim życiu, o rodzinie, nawykach żywieniowych. Podpowiem jak dbać o dobre samopoczucie nawet w pochmurne dni. Zdradzę tajemnicę przygotowania idealnego sernika i wiele, wiele innych. Zapraszam :)

Recommended


Popular Posts

Cooperation


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Durszlak.pl


zBLOGowani.pl