Biszkopt
Najlepszy biszkopt na świecie ;)
Za każdym razem wychodzi pulchny, wyrośnięty i bardzo smaczny.
Przepis Moniki (koleżanki ze studiów):
Składniki:
5jaj
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
5 łyżek oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
duża łyżka octu.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Ucierać, dodać żółtka, ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżka drewnianą. Kiedy się zrobi jednolita masa dodać olej i ocet i mieszac do uzyskania jednolitej masy.
Piec ok 25 min w temp. 175
Piec ok 25 min w temp. 175
Smacznego!
krzywa kromeczko, muszę koniecznie wypróbować! jeżeli za każdym razem wychodzi, to coś dla mnie!!!! na jaką tortownicę? tzn. jaka średnica? fajnie by było, gdybyś dała mi odpowiedź do piątku, bo chciałam upiec tort! dziekuję z góry, basia.
OdpowiedzUsuńWitam Basiu,
OdpowiedzUsuńJa używam okrągłej formy (srednica 24 cm).
Mam nadzieje ze torcik sie uda :)
A biszkopt jest naprawde swietny, robiłam go wiele razy i za kazdym razem był przepyszny ;)
Pozdrawiam.
Ania
cześć aniu,
Usuńjeszcze nie piekłam biszkoptu, ponieważ przesunęła mi się wizyta... ale jak tylko upiekę, dam ci znać. jestem pewna, że będzie pyszny....
ściskam, basia