Zapiekanka z ziemniakami i papryką

 

Składniki :
(1 porcja / 604 kcal)

Ziemniak 200g (2 szt)
Papryka czerwona słodka 100 g (0,5 szt)
Cebula 35g (0,5 szt)
Czosnek surowy 2,5g (0,5 ząbek)
Kiełbasa śląska [lub drobiowa] 90 g (1 szt)
Pomidor koktajlowy 60g (3 szt)
Mleko 2% 60g (0,5 szkl)
Masło 10g (1 łyżka)
Mąka pszenna 10g (1,5 łyżeczki)
Sól 0,2g (1 szczypta)
Czarny pieprz 0,2g (1 szczypta)
Chilli w proszku 0,2g (1 szczypta)
Ser gouda 25g (1 plaster)
Szczypiorek 10g (2 łyżki)

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotojemy przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w kostkę lub plasterki.
Paprykę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy cebulę z papryką i czosnkiem. Przekładamy do miski.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę. 
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Nakładamy ziemniaki, paprykę z cebulką i podsmażone wędliny. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki koktajlowe. 


Do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy je, dodajemy mąkę i mieszamy. Wszystko zalewamy mlekiem i mieszamy trzepaczką, aby nie było grudek. Przyprawiamy sola, pieprzem i chilli. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Sosem polewamy zapiekankę i posypujemy startym serem żółtym.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.


Komentarze

Popularne posty