Jabłka prażone na zimę do szarlotki Źródło : Kwestia smaku
SKŁADNIKI
2 kg jabłek (papierówka)
sok z 1/2 cytryn
2 łyżeczki cynamonu w proszku
cukier (do smaku) opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do dużego garnka.
Dodać sok z cytryny i smażyć przez ok. 15 - 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
Dodać cynamon i cukier do smaku (np. 3 łyżki). Wymieszać i gotować jeszcze przez 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i przestudzić.
Jabłka są już gotowe do użycia. Można je zawekować na dłużej. Przełożyć do suchych, gorących słoików i od razu zakręcić. Pasteryzować w lekko gotującej się wodzie przez ok. 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz