Sernik truskawkowy na zimno
HEY! :)
Po dlugiej nieobecnosci wracam do Was z przepisem na super pyszny i doskonaly sernik truskawkowy na zimno.
Sezon truskawkowy powoli sie konczy ale do przepisu możecie użyć zarówno truskawek swiezych jak i mrozonych.
Poniższy sernik truskawkowy zyskał aprobate mojej rodziny oraz wpisal sie do kanonu wakacyjnego must have.
Serdecznie polecam !
SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO.
Po dlugiej nieobecnosci wracam do Was z przepisem na super pyszny i doskonaly sernik truskawkowy na zimno.
Sezon truskawkowy powoli sie konczy ale do przepisu możecie użyć zarówno truskawek swiezych jak i mrozonych.
Poniższy sernik truskawkowy zyskał aprobate mojej rodziny oraz wpisal sie do kanonu wakacyjnego must have.
Serdecznie polecam !
SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO.
Biszkopt:
· 1 jajko
· 1 żółtko
· 1/3 szklanki mąki
· 1/3 szklanki cukru
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 2 łyżki wody
Wkładka truskawkowa:
· 500 g świeżych truskawek
· 2 łyżki cukru pudru
· 150 ml wody
· 1 ½ galaretki truskawkowej (ok. 100g)
Masa serowa
· 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
· 250 g mascarpone
· 150 g cukru pudru
· 100 g musu z truskawek
· 4 pełne łyżeczki żelatyny
· 100 ml wrzątku
·
Biszkopt
Jajko, żółtko oraz cukry ubijamy na jasną, puszystą
masę, do której dodajemy wodę oraz przesianą mąkę. Całość delikatnie
miksujemy, tylko do chwili połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Wkładka
Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Do musu dodajemy
rozpuszczoną we wrzątku galaretkę i kiedy masa zacznie tężeć przelewamy
ją do wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawiamy
do lodówki do czasu, aż masa truskawkowa stężeje.
Masa serowa
Twaróg miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem, a
następnie dodajemy do niego mus z truskawek oraz rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę.
Część masy serowej przelewamy na biszkopt i
układamy na niej galaretkę truskawkowa. Resztę masy serowej przelewamy na
wierzch sernika (wypełniając na początku miejsce między galaretką a
tortownicą.
Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc, aby stężał.
Po oryginalny przepis zapraszam poniżej: :)
O taki sernik to mój Małżon zjada sam raz i dwa :) uwielbia takie łakocie :) pozostała część rodziny już mniej więc robię go rzadko. Wygląda smakowicie, ciekawe jak by smakował w wersji jagodowej :)
OdpowiedzUsuńWiaderko twarogu sernikowego w lodówce czeka już od tygodnia, by coś z nim począć. Serniczek na zimno, z truskawkami to jest TO:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :P
OdpowiedzUsuń