Rogale śniadaniowe

Bardzo delikatne, mleczne rogale to moja dzisiejsza propozycja na leniwe śniadanie z dziećmi.
Dochodzimy do siebie po ospie i powoli wracamy do szarej rzeczywistości. Tegoroczne ferie w całości spędzone w domu z powodu choroby zaowocowały kilkoma przepisami i uzupełnieniem domowej biblioteczki o kolejne przeczytane książki.
Szczególnie polecam serię thrillerów medycznych Tess Gerritsen, zaczynając od "Chirurga" a kończąc na "Umrzeć po raz drugi".
(Moimi zdecydowanymi faworytami serii są "Chirurg" , "Sobowtór" i "Dolina umarłych" , ale gorąco polecam całą serię.)
Poza tym:
"Jeszcze jeden oddech" - Paul Kalanithi
"Okrutne żniwa" -Fran Elizabeth Grubb

Wracając do tematu zapraszam na ciepłe bułeczki :)
Smaczego !
 


Składniki na 9 rogalików:

500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
25 g świeżych drożdży
65 g roztopionego, ostudzonego masła
170-190 ml ciepłego mleka (w zależności od tego jak sucha jest mąka)
1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
1 duże jajko
3 płaskie łyżki cukru
½ płaskiej łyżeczki soli

rozkłócone jajko albo mleko do posmarowania rogalików
mak albo sezam do posypania

Drożdże rozkruszyć do dużego kubka, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, dodać jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn ruszył.
Do misy przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. 
Dodać rozkłócone jajko, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło i około 170 ml mleka. Wyrobić gładkie ciasto, jeśli w trakcie wyrabiania okaże się, że ciasto jest suche dolać jeszcze trochę mleka (niestety mąka mące nierówna). Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste, gładkie i matowe (ja wyrabiałam w robocie około 7 minut, a potem jeszcze chwilę ręcznie). 
Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia (powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części (mniej więcej po około 95-100 g ), uformować z nich kulki. 
Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformować rogalik. Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać i lekko naciągać ciasto (dobrze wyrobione ciasto jest bardzo plastyczne). I tak aż do zrolowania całego ciasta – im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Filmik :)
Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia – u mnie 50 minut. (Jak widać uformowałam także zwykłe bułeczki)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół), wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia. Wyciągnąć, przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. 
Choć gdy tak pięknie pachną to trudno im się oprzeć.  Rogaliki są również bardzo smaczne następnego dnia (zawinięte w lnianą ściereczkę i przechowywane w chlebaku).
Ciasto można przygotować wieczorem, przykryć luźno folią spożywczą i wstawić do wyrastania do lodówki, a rano uformować rogaliki, zostawić je do wyrośnięcia i upiec.

Smacznego !
Źródło : Margarytka

A Wy? Jakie ksiażki czytacie najchętniej? :)

Komentarze

  1. Ja najczęściej czytam kryminały. Piękne są te bułeczki, ja najczęściej robię drożdżówki z marmoladą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne do dżemu lub miodu . :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojj takiego rogalika chętnie bym porwała, pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. I kruche rogaliki i rogale śniadaniowe podkradam, wyglądają zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale żeś cudo stworzyła! No wygląda bajecznie.. muszą być mięciutkie i chrupiące jednocześnie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielbię takie rogale z marmoladą ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadła bym na takie leniwe śniadanie do Ciebie. Przytargam jakiś dżem lub konfiturę i będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, mniam ale pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty